Vörösboros szarvas comb dödöllével (4 személy)

Hozzávalók:
80 dkg szarvas comb
őrölt fekete bors
2 ek mustár
1 dl étolaj
4 dkg paradicsom püré
15 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
1 db petrezselyem gyökér
1-2 ek kristálycukor
2 dl jó minőségű vörösbor
30 dkg burgonya
30 dkg finomliszt
5 dl zöldség alaplé
A szarvas combot ízesítjük sóval, őrölt borssal és mustárral, ezt akár előző este is megtehetjük az ízek jobb összeérése miatt. Egy lábosban olajat hevítünk, körbe pirítjuk a szarvas combot majd az edényből kivéve félre tesszük. Kristálycukrot és paradicsompürét hevítünk ugyan ebben az edényében, hozzá adjuk a nagyobb darabokra vágott sárgarépát és a petrezselyem gyökeret a félbe vágott vöröshagymát, a fokhagymát, visszatesszük a húst és felengedjük zöldség alaplével. Ezt a zöldség alaplevet is előző nap elkészíthetjük. Fedő alatt pároljuk, ha már majdnem teljesen megpuhult, hozzá adjuk a vörösbort és így főzzük készre. A kész húst kivesszük, ha egy kicsit hűlt felszeleteljük. A szószt leszűrjük és kevés liszt segítségével mártás sűrűségűre forraljuk. Amíg a hús párolódik, elkészíthetjük a dödöllét. A tisztított és kockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos lassú melegítés és határozott keverés közben hozzá adjuk a lisztet. Addig keverjük és törjük, amíg egységes masszát nem kapunk. Ha a massza kihűlt, evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle és kevés olajban ropogósra pirítjuk.