Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Egy csodás fügés édesség kapta az ország Szerelemtortája kitüntető címet

Érzelmeinket nem könnyű szavakba önteni, de aki szokott sütni, nagyon jól tudja, hogy egy-egy isteni tortával vagy süteménnyel csaknem mindenki levehető a lábáról. Legyen émelyítően édes, mert azt szeretik a férfiak? Vagy könnyed habos, gyümölcsös? A Nosalty.hu receptoldal és a Randivonal.hu pályázatot hirdetett, amire olyan tortarecepteket vártak, amik egyetlen kritériumnak felelnek meg, de annak maximálisan: leveszik az embert a lábáról.

Közel száz recept versengett az ország Szerelemtortája címért, amit mindvégig nagy érdeklődés és figyelem kísért: több mint kétezer szavazat érkezett a pályaművekre. A végső döntést a Nosalty.hu zsűrije hozta meg, akik a tortákat elnézve nem voltak könnyű helyzetben, hiszen a legjobbak közül szinte bármelyik megérdemelhette volna a címet.

Döntésük alapján az Ezeregyéjszaka-torta nyert végül és vált az ország Szerelemtortájává 2017-ben, Posta Luca nyertes receptje szerint. A látogatók szavazatai alapján a Pirosbogyós-macarontorta, az Oreokeksz-torta és a Málnás-fehércsokoládés-sajttorta végzett az első helyeken. Igazi ízkavalkád volt tehát a verseny, de most nézzük, mit lehet tudni a nyertes tortáról!

Az ország Szerelemtortájának választott Ezeregyéjszaka-torta igazi cukrászati költemény. Piskótájában a mandula, a pisztácia és a fügelekvár íze dominál, némi fahéjjal és zöld kardamommal bolondítva, mascarpone-s krémjéből pedig nem hiányozhatott a narancsvirágvíz és a citromhéj sem. Kevesen tudnának ellenállni neki…

Hagyományt szeretnénk teremteni a Szerelemtorta díj megalkotásával, amit terveink szerint mostantól minden évben megválasztunk majd. Gratulálunk az Ezeregyéjszaka-torta készítőjének, alig várjuk, hogy élőben is megkóstolhassuk a nyertes receptet!” – nyilatkozta Weiler Péter, a Randivonal.hu-t üzemeltető cég vezetője.

Végezetül álljon itt a Szerelemtorta receptje és elkészítési módja:

Hozzávalók (8 adagra):

A piskóta: 110 g finomliszt, 90 g mandula (őrölt, lehet mandulaliszt is), 2 db tojás (L-es), 150 g cukor, 75 g napraforgó olaj, 170 g joghurt, 10 g sütőpor, 60 g pisztácia (durvára tört), 1 teáskanál fahéj (őrölt), 1 teáskanál zöld kardamom (őrölt), 1 csipet szerecsendió (őrölt), 4 ek fügelekvár (kenéshez).

A krém: 400 g mascarpone, 100 g habtejszín, 70 g porcukor, 7 g zselatin, 12 teáskanál narancsvirágvíz, 1 citromból nyert citromhéj, 1 citromból nyert citromlé.

Elkészítés:

A piskóta: A lisztet, mandulát, sütőport, pisztáciát és a fűszereket öntsük egy keverőtálba, és keverjük őket össze. A két tojást a cukorral és egy pici sóval verjük fel jó alaposan. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, majd a joghurtot és az olajat is. Keverjük addig, amíg homogén tésztát nem kapunk. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki, majd a tésztánk felét adagoljuk bele (ha van még egy formánk, akkor a másik felét öntsük abba), és előmelegített sütőben 30-35 percig süssük 175 C-on. Amikor a piskóta kész, a formába tegyük a maradék masszát, és süssük ugyanúgy.

A krém: A mascarpone-t, a tejszínt és a porcukrot egy mixerrel alacsony fokozaton kezdjük el felverni. Közben folyamatosan öntsük hozzá a narancsvirágvizet. Érdemes közben kóstolgatni a krémet, hogy az ízlésünknek megfelelő aromát kapjunk. Adjuk hozzá a citrom levét és héját is, majd mikor egy szép kemény krémet kaptunk, adjuk hozzá az előkészített zselatint (adjunk hozzá annyi vizet, amennyi ellepi, és melegítsük fel, de ne túl forróra), és alaposan keverjük a krémbe. Tegyük hűtőbe legalább fél órára. Amikor a két piskótánk megsült és kihűlt, tegyük vissza az egyik lapot a tortaformába. Kenjük be fügelekvárral, és a krém kicsivel kevesebb, mint a felét oszlassuk el a piskótán, majd jöhet a következő lap. Járjunk el hasonlóképp ennél is. A tetejére tegyünk krémet, hagyjunk annyit, amivel később körbe tudjuk vonni a tortát. Díszítésképpen a torta tetejére pisztáciát, egész kardamomot és virágszirmokat (kék mályva, rózsa, narancsvirág) szórtam, még fügével díszítettem, amit egy kevés, ehető aranyporral hintettem meg.

A recept a Nosalty oldalán is megtalálható: http://www.nosalty.hu/recept/ezeregyejszaka-torta

A tortát természetesen elkészítette a Nosalty csapata, az erről készült videó itt tekinthető meg.