Sütőtök és édesburgonya
Egy tányéron tökéletes összhangban, a Bonduelle narancssárga inspirációja
Újabb színes állomásához érkezett a „Bonduelle Színek: Színesítsd a tányérod!” elnevezésű kampány, amelyet a márka azzal a céllal indított, hogy sokszínűségét, termék-portfóliója széles választékát alapul véve, vadonatúj és könnyen elkészíthető, kreatív recept-videókkal inspiráljon az egészséges táplálkozásra. A kampány eddig megjelent receptvideóiban az aranybarna, a sárga és a zöld színek játszották a főszerepet. A 2018-as évi második inspiráló recept-videó pedig nem más, mint egy ízletes, narancssárga színű fogás sütőtökkel és édesburgonyával.
Nevével ellentétben, a sütőtök nemcsak sütve ízletes, hanem levesek, desszertek, köretek népszerű alapanyaga is. Szeptembertől januárig tart a szezonja, de mivel B és C-vitaminokban gazdag, ezért egész évben népszerű. Alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt a fogyókúrázók egyik ideális tápláléka. Sőt, kitűnő kalcium, cink, mangán, réz, vas és folsav-forrás, egészségmegőrző, gyógyító hatása többszörösen bizonyított. Megfázásos tünetek kezelésére is ajánlott, csökkenti az asztma-rohamokat. A népi gyógyászat szerint a sütőtök fogyasztása szépíti a bőrt, többek közt segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében.
A sütőtökhöz hasonlóan, az édesburgonya rendszeres fogyasztását, pozitív élettani hatásait is számtalan érv támasztja alá. Amellett, hogy nagyon finom, alacsony a glikémiás terhelése, rostban gazdag, sok benne az antioxidáns és a béta karotin, illetve a mangán. Egy közepes méretű édesburgonya a napi mangán-szükséglet 28%-át biztosítja! A mangán tulajdonképpen egy fontos só, segíti az emésztést, a megfelelő anyagok beépülését a szervezetbe. D-vitamin tartalma jót tesz a fogaknak, a bőrnek, és a szívnek.
Összességében a sütőtök és az édesburgonya két fantasztikus zöldség, a Bonduelle könnyen elkészíthető narancssárga receptjével napsugaras hangulatot és kényeztető, gazdag ízeket varázsolhatunk a tányérunkra. A recept különlegessége a bébirépából és sajtból álló palást, amitől nem kell megijedni, mert ezt is könnyű elkészíteni, és a végeredmény mindenkit lenyűgöz. Mintha egy mesterszakács sürgött-forgott volna a konyhában. Íme a recept, főzésre fel!
Sütőtökös egyveleg sajtos bébirépapalástban, édesburgonyával
Hozzávalók:
1 csomag Bonduelle sütőtökös krémleves zöldségkeverék
1 doboz Bonduelle bébirépa
1 db. édesburgonya
10 dkg vörös cheddar sajt
1 narancs
2 dl kókusztejszín
3 gerezd fokhagyma
só, chili, római kömény
Egy tűzálló tálat sütőpapírral kibélelünk, majd megszórjuk a lereszelt cheddar sajttal. Rásorakoztatjuk a Bonduelle bébirépákat – amelyeket előzetesen papírtörlőn megtörlünk. Előmelegített sütőben pár percig sütjük.(170 °C-on 3-4 perc) Kevés olajon megpirítjuk a fagyasztott Bonduelle sütőtökös krémleves zöldségkeveréket, ízesítésnek sót, chilit, római köményt és préselt fokhagymát szórunk rá. A felét leturmixoljuk, miközben hozzáadjuk a kókusztejszínt és ízlés szerint egy narancs levét és héját. A bébirépapalástot kivesszük a sütőből, egy sütőpapírral lazán körbetekert üres konzervdobozra fektetjük, majd hagyjuk hűlni. Az édesburgonyát meghámozzuk, hosszában vékony szeletekre vágjuk és kenyérpirítóban meggrillezzük. (kb. kétszer a maximum fokozaton) A bébirépás palástba halmozzuk a sütőtökös zöldségkeveréket, majd a sütőtökös pürével, pirított édesburgonyával tálaljuk. Narancsszelettel, narancshéjjal díszíthetjük!