Mit nevezhetünk pezsgőnek?
Ünnepekkel, meghitt vagy éppen megható pillanatokkal, és vidámsággal egyaránt összekapcsolódott, a mai napig meghatározó szimbólumot jelent ez az ital. Röviden bemutatjuk, mit is nevezhetünk pezsgőnek.
Gyöngyöző buborékok
A „pezsgő” olyan termék, amelyet első vagy második alkoholos erjesztéssel nyernek friss szőlőből, szőlőmustból, vagy borból. A tárolóedény kinyitásakor kizárólag az erjedésből származó szén-dioxid szabadul fel; amelyben 20 °C-os hőmérsékleten, zárt tárolóedényekben tárolva 3 barnál nem kisebb túlnyomás uralkodik az oldott szén-dioxid jelenléte miatt; és amely esetében az előállítására szánt küvék összes alkoholtartalma nem lehet kisebb, mint 8,5 térfogatszázalék.
A pezsgőket 3 kategóriába sorolhatjuk
- Pezsgő
- Minőségi pezsgő
- Illatos minőségi pezsgő
A köztudatban „gyerek pezsgőként” ismert italokat tehát valójában nem nevezhetjük pezsgőnek, mert nem felelnek meg a fenti fogalommeghatározásnak. Legújabb terméktesztünkön vizsgálat alá vontuk ezeket a termékeket. Eredmények hamarosan a Szupermentán!
A jó pezsgő további ismérveiről itt olvashat!
Forrás: 1308/2013/EU rendelet