Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Mintegy ötezer tonna élelmiszert mentett meg idén az Élelmiszerbank

Élelmiszeripari partnerei segítségével idén eddig mintegy ötezer tonna élelmiszert mentett meg és juttatott el 250 000 rászorulóhoz az Élelmiszerbank.

A szervezet szerdai közleményében felidézi, hogy a világon 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy évente kárba az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO felmérése szerint. Európában az élelmiszerhulladékok 42 százalékát a háztartások termelik, 39 százalékát a gyárak és csupán 14-et az éttermek. Mivel a világon csaknem egymilliárd ember alultáplált és éhezik, az Élelmiszerbank fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást, és az általuk szervezett élelmiszermentéssel visszaszorítsa a nélkülözők számát Magyarországon, ahol az élelmiszerfelesleg éves mennyisége 1,8 millió tonna.

A szervezet az élelmiszeripari gyártóktól veszi át nagy mennyiségben a szezonalitás miatt már nem eladható, vagy csomagoláshibás termékeket és egy központi raktárban gyűjti, az áruházak polcairól lekerülő közeli lejáratú ételeket pedig a partnerszervezetek segítségével egyből a nélkülözőkhöz juttatja. Az Élelmiszerbank célja, hogy rövid időn belül minden élelmiszeripari szereplő jótékony célra felajánlja élelmiszerfeleslegét.

Az Élelmiszerbank közleménye azt is hangsúlyozza, hogy a felelős vállalatokon túl a fogyasztók is tehetnek az élelmiszerpazarlás ellen, például azzal, ha pontosabban megtervezik napi, heti vagy havi szükségleteiket és annak megfelelően vásárolnak, valamint csak azt veszik meg, amit biztosan elfogyasztanak. Tanácsolják továbbá, hogy azokat az élelmiszereket, amelyeket nem tudnak azonnal felhasználni, fagyasszák le, használják fel a maradékokat is vagy komposztáljanak.