Utcánként nőnek az albérletárak az egyetemvárosokban

Százezer forint különbség is lehet a hasonló lakások albérleti díjai között egy adott környéken azokon a településeken, ahol felsőoktatási intézmény van.

Gadanecz Zoltán, a GDN alapító-igazgatója szerint a fővároson kívül az egyetemi nagyvárosokban is a július-augusztus számít a legerősebb szezonnak a bérlemények tekintetében.

A szakértő kiemelte, dübörög a piac, és jóval nagyobb a verseny azon városokban, ahol van tanulási és munkalehetőség, ami szabályozza az árakat.

Gadanecz Zoltán példaként említette Debrecent, Veszprémet, Szegedet és Pécset is, melyek közül utóbbira jellemző a leginkább az árak közötti óriási különbség.

„Hallottunk olyan esetről, amikor a település lakáskiadási szempontból hátrányosabb részén 60 ezer forintért lehet kiadni egy ingatlant, hat utcával arrébb pedig 200 ezer forintot is fizetnek egy ugyanolyan lakásért. Mindezt csak azért, mert az egyetem közvetlen közelében található az ingatlan” – magyarázta.

Megjegyezte, szájhagyomány útján terjed, hogy melyik utcák jók az iskola megközelítésére, a bérleti díj pedig onnantól lényegesen drágább, akár a háromszorosa is lehet.

Partnerirodáiknál azt vették észre, a családok már arra is hajlandóak, hogy bérlés helyett inkább összeálljanak és közösen vásároljanak meg egy ingatlant.

„Ez viszonylag új dolognak számít. A jelenleg nagyon kedvező hitelkörnyezetben egyre többen mérlegelik, hogy inkább együtt vesznek lakást. Inkább a hitel részleteit fizetik a gyerekeiknek, és nem a bérleti díjakat. Előfordul, hogy kiadnak szobát további egy-két főnek, akik ezzel úgymond beszállnak a törlesztőbe. Ha végzett a gyerek az egyetemen sincs baj, hiszen később ki tudják adni az ingatlant, vagy értékesíthetik”– nyilatkozott.