Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Így találkozik a színház és a fenntartható gasztronómia Ónodi Eszter életében

Tudatosság, vibrálás és színkavalkád

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most pedig ennek jegyében készít exkluzív menüt a MADHOUSE Bistroban Piszkor Norbert séffel.

Mindig is igyekeztem odafigyelni magamra és a környezetemre, rendszeresen sportolók, ha tehetem csak biciklivel közlekedem, igyekszem minőségi ételeket enni és a családomnak is ezt a gondolkodásmódot átadni. De igazából csak tavaly, amikor betöltöttem az ötvenet kezdtem el nagyon tudatosan figyelni a testemre, és változtatni az életmódomon is, hogy megnézzem, ez merre vezet. Akkor kezdtem el az időszakos böjtölést is, vagyis a napnak csak néhány órájában eszem. Amikor viszont ezt megtehetem, nagyon odafigyelek arra, hogy mit viszek be a szervezetembe – év eleje óta például csak glutén- és tejmentes ételeket eszem – meséli a színésznő. Már egy ideje törekszem arra, hogy amikor főzök a lehető leginkább szezonális alapanyagokat használjak, ne fogyasszak feldolgozott élelmiszereket, igyekezzek közelíteni a zero waste működéshez. Ez a gondolkodásmód Piszkor Norbihoz is nagyon közel így, amikor felmerült a közös menü ötlete, egyértelmű volt, hogy a fenntartható, tudatos, szezonális, superfood irányba megyünk.”

Az április 28-ig elérhető négyfogásos tételsor minden elemében Ónodi Eszter személyiségéből, ételekhez való hozzáállásából, kedvenceiből táplálkozik. Eszter azt vallja, hogy a színház és a gasztronómia között is van kapcsolat: közös pontjuk a kreativitás, mindkét területen fontos az improvizációs készség, és a harmónia. Ez jellemzi a színésznő működését is a konyhában és ez jelenik meg a menüben is. A főleg szezonális és fermentált zöldségeket felvonultató ételsor ízében és tálalásában is vibráló, színes és virágos, és különlegessége, hogy az egyes tételek folyamatosan változnak, egyre gazdagabbak lesznek, ahogy a szezonban egyre több friss alapanyag válik elérhetővé. A menü olyan izgalmas tételeket tartalmaz, mint a MADHOUSE csapatának saját misoja, amit szója helyett sárgaborsóból és tökmagból készítenek, a fehérbab püré marokkói citrommal, amiben egyszerre jelennek meg a sós és savas ízek, a laskagomba, mint főelem, amit bár sokan lenézik, egy sokszínűen elkészíthető, fenntartható, gyorsan növő alapanyag, vagy a séf egyik specialitása a sóskafagylalt. Mindez pedig natúrbor-sorral és friss gyümölcslevekkel kombinált kombuchával egészül ki.

Szerintem egy igazán izgalmas kollaboráció született, biztos vagyok benne, hogy sokan meglepődnek majd, akik megkóstolják. De ami ennél lényegesebb, hogy ezzel a menüvel is egy jó ügyet támogatunk. Az adományként befolyt összeg egy részét a KIKAPCS. Alapítvány kapja majd meg, akik kikapcsolódást és közösséget biztosítanak olyan családoknak, akik sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekeket nevelnek. A másik részből pedig a város egy részét tesszük majd virágosabbá” – meséli Ónodi Eszter, akinek az életében természetesen nemcsak a gasztronómia terén várhatók izgalmak.

Katona József Színházban tavasszal tűnik majd fel egy új magyar színdarab, a Jóccakát egyik fontos szerepében. Május 23-án a társulattal és zenészekkel, énekesekkel kiegészülve a Budapest Park színpadán lesz látható a Csinibaba Táncdalfesztivál! koncertjén. De lesz saját koncertje az Ónodi Eszter and the Open Pub zenekarral, és különböző egyéb zenés produkciókban is látható lesz a tavasz folyamán.