Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát

Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát szingapúri tudósok – számolt be róla a BBC hírportálja.

Három évnyi munka után az öt rákkutatóból álló csoport a világon elsőként készítette el a labdaméretű, tüskés dél-ázsiai gyümölcs genetikai térképét, eredményeik a Nature Genetics című szaklap aktuális számában jelentek meg.

Munkájukat magukat meg nem nevező duriánrajongók finanszírozták.

A tudósok megtalálták azt az illatgént, amelynek a számlájára írható a durián átható, rothadásra emlékezető szaga. Ez lehetővé teszi, hogy „szagtalan vagy enyhébb szagú” duriánváltozatot fejlesszenek ki a jövőben.

Nem mindenki örült ennek a lehetőségnek, egyes duriánkedvelők rajonganak gyümölcs sajátos szagáért.

„A durián a szaga nélkül olyan, mint az ember, aki elvesztette a lelkét” – írta egy szingapúri Facebook-felhasználó.
„Elemzésünk feltárta, hogy a kén képződése erőteljes a duriánban, ami alátámasztja azt a vélekedést, hogy a durián szagában van valami kénes” – mondta Patrick Tan, a kutatás egyik vezetője.

A jellegzetes szagnak a vadonban fontos feladata van: magához vonzza az állatokat, melyek megeszik a gyümölcsöt és a magvait szétszórják.

Szeretik és utálják az emberek a duriánt: Szingapúrban sok helyen még a szabad