Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

A komlóskertben csak a hölgyek kívánatosak

A sör definíciója a Magyar Élelmiszerkönyv szerint: „Malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital”.


A sör alapanyagai arányuk csökkenő sorrendjébe állítva: víz, maláta (illetve pótanyagok), komló és komlókészítmények. A fentiekből látszik, hogy a komló kis mennyiségben felhasznált, ám annál fontosabb alapanyaga ennek az italnak.

A söriparban felhasznált komlókészítmények a Humulus lupulus (közönséges komló) nemesített fajtáinak nőivarú példányainak virágzatából, tobozaiból készülnek. A komló tehát kétlaki növény, azaz létezik hímnemű és nőnemű egyede is. Söripari felhasználás szempontjából a hölgyek a fontosak: a komlóskertekben egytől-egyik nőnemű egyedeket nevelnek, a hímnemű komlók nem kívánatosak, egyenesen károsak lehetnek egy komlóskert működésére nézve.

A növény ideálisan a 30-50 szélességi fokok között termeszthető, körülbelül 15 napsütéses órát igényel naponta, nagyjából négy hónap fagymentes periódust a növekedési és termő szakaszban és 6-8 hetet a vegetációs időszakában alacsony hőmérsékleten.

A komló gyöktörzzsel (rizómával) rendelkező, évelő növény. A tavasztól nyár végéig-kora őszig tartó időszakban gyöktörzséből több hajtást hoz, melyek kúszó indaként 6-8 méter magasra nőnek meg. Ezek a szárak természetes környezetben az ősz folyamán tápanyagot továbbítanak a földben lévő rizóma felé, elszáradnak, majd teljesen elhalnak, felkészülve a növény áttelelésére, hogy a következő tavasszal friss hajtások indulhassanak a magasba.

A komlót általában gyöktörzsről, aszexuálisan szaporítják, ezzel elkerülve annak a veszélyét, hogy egy nemesített fajta tulajdonságai a beporzás után, magról való szaporításnál megváltozzanak, nem kívánatos tulajdonságokat örököljenek a hímnemű növénytől. Az új fajták nemesítése kontrollált körülmények között, komlókutató központokban történik.

Augusztus végén vagy szeptember folyamán kerül sor a komló „aratására”. Ez a tevékenység régebben kifejezetten nagy munkaerő igényű, klasszikus idénymunka volt. A komlóskertek környékén ideiglenes komlószedő táborok alakultak, egy-egy község lakossága ebben az időszakban a megszokott többszörösére duzzadt. A munkásokat általában teljesítménybérben, a leszedett komló súlya alapján fizették. Manapság a komlószüret nagymértékben gépesített. A komlóskert kötélzetéhez méretezett, traktorokra szerelhető speciális vágó és gyűjtő felszerelések váltották ki a póznákra felmászó, az indákkal körbefutott köteleket levágó férfiakat és automatizált, futószalagokkal felszerelt „szedőgépek” dolgoznak a tobozokat lecsippentő és zsákokba gyűjtő asszonyok helyett.

A szüretelt komlótoboz 75-80% nedvességtartalommal rendelkezik, így kiemelten fontos, hogy a tobozok szárítását mielőbb megkezdjék, ellenkező esetben hamar romlásnak, rothadásnak indulnak. A szárítást 10-12% nedvességtartalomig, alacsony hőmérsékletű levegővel és nagy légtömeggel végzik, hogy a komló beltartalmi értéke ne károsodjon.

A komlókat fajtájuk szerint különböző csoportokba sorolhatjuk. Felhasználásuk szerint megkülönböztetünk keserű- (Magnum, Hercules, Nugget stb.), aroma- (Perle, Saaz stb.), illetve úgynevezett kettős felhasználású komlókat (pl. Chinook, Centennial). Míg a keserű komlók alfasavban gazdagabbak (13-20%), az aromakomlók kevesebb alfasav tartalommal (4-5%), magasabb olajtartalommal rendelkeznek, mely intenzívebb illatot, aromát kölcsönöz nekik.

A Dreher az elmúlt években számos komlófajtát „fedezett fel” magának és fogyasztóinak: a hidegkomlózott sörkülönlegességek közül jónéhányat a sörgyárban tartott DreherFeszten kóstolhat meg évről-évre a nagyközönség, a legjobbakat pedig piacra is dobják. Így a Dreher Hidegkomlóst, amely a könnyed, citrusos Citra komlóval készül, de tavaly a nyers zöld fű és enyhén gyantás ízt hozó Calypsoval is kipróbálhattuk. Szintén tavaly volt elérhető a Dreher Amerikai Komlós, ami a markáns Columbus komlót ismertette meg a fogyasztókkal, az idei szezonban pedig a most bevezetésre kerülő Mosaic-kal „fűszerezett” Dreher Mozaik Komlós jelent újdonságot.