Egy kis koffein csökkentheti a terhességi cukorbetegség kockázatát
A terhesség alatti kis mennyiségű koffeinfogyasztás csökkentheti a terhességi cukorbetegség kockázatát – állapították meg a Pennsylvaniai Egyetem kutatói, akik eredményeiket a JAMA Network Open című szaklapban tették közzé.
„Bár az ajánlott határérték feletti fogyasztás összefüggéseit nem tudtuk vizsgálni, most már tudjuk, hogy az alacsony és közepes koffeinbevitel nem jár együtt a terhességi cukorbetegség, a preeklampszia (terhességi toxémia) vagy a magas vérnyomás megnövekedett kockázatával a várandós anyák esetében” – idézte a tanulmány vezető szerzőjét, Stefanie Hinklét, az egyetem epidemiológiai tanszékének adjunktusát az eurekalert.org tudományos ismeretterjesztő portál.
Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) azt ajánlja, hogy a terhes nők korlátozzák a koffeinfogyasztást napi 200 milligrammnál kevesebbre.
A koffein és az anya egészségi állapota közötti kapcsolatról azonban továbbra is korlátozottak az adatok. Hogy jobban megértsék ezt az összefüggést, a kutatók 2529 olyan várandós nő adatait vizsgálták, aki 2009 és 2013 között 12 amerikai klinikai központban magzati növekedéssel kapcsolatos kutatásokban vett részt. A résztvevők jelentették a koffeines kávé, tea, üdítő és energiaitalok heti fogyasztását. A koffein koncentrációját a résztvevők >>>