Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Csúcsra jár a kultúra és a gasztro élmény Siófokon

Lassacskán az egész országot eléri az elmúlt évek gasztroforradalma, így a balatoni vendéglátóhelyek is jócskán megváltoztak az elmúlt évtizedben. A hekket és sültkrumplit árusító egyenbüfék mellett egyre több az egyedi ízeket és minőségi alapanyagokat használó étterem. Már jócskán rácáfol a korábbi sztereotípiákra Siófok is, amely idén ünnepli várossá avatásának 50. évfordulóját és a minden hétvégére kijutó izgalmas programok mellett legalább annyira izgalmas gasztroélményeket is kínál.

Érdekes színt hozott a nyárba a Siófok 50 programsorozat, mert nem csak a top magyar zenészek, például a szintén 50 éves Ákos egy nagykoncert erejéig, de még komplett színházak is a városba költöztek. Július 7-én indítja nyári balatoni szezonját a Budapesti Játékszín a siófoki Színparton, mindjárt az egyik sikerdarabbal, a Primadonnák, amelyben Nagy Sándor, Szente Vajk és Lévay Viktória játszák a főbb szerepeket. Ezekhez a programokhoz ad izgalmas körítést Siófok egyre izgalmasabb kulináris kínálata.

Minden túlzás nélkül Balit idézi például a siófoki szállodasor modern minimalista superior szállodája, a Mala Garden. Éttermük is ennek megfelelően izgalmas, akad bőven kulináris felfedezni való. A konyhában elsősorban a keleti hatás érvényesül, de a több, mint ötven ételt felsoroló étlapon ott vannak a magyar konyha jellegzetességei és mediterrán stílusú ételek is.

Czövek Róbert üzletvezető szerint fontos, hogy az autentikus thai-indonéz ízvilág mellett a hagyományos ízek kedvelői is megtalálják a kedvükre való ételeket, természetesen a legmagasabb minőségű alapanyagokból. Így az indonéz sült rizs, a Nasi Goreng mellett jól megfér az étlapon a cigánypecsenye vagy az Angus hátszín. Ez utóbbihoz a húst évek óta egy balatonfenyvesi farmról szerzik be. Az alapanyagok jelentős része helyi termelőktől érkezik, de minden esetben a minőség a legfontosabb szempont. Így például az étlap egyik sztárja, a Maldív tonhal hetente frissen érkezik egyenesen a párizsi piacról.

Nyáron a szállodához tartozó cukrászda, a Mandara Café is bisztróvá alakul, itt egy szűkített étlappal dolgoznak. Főként könnyedebb ételeket, tésztát, salátát és frissensülteket szolgálnak fel.

Néhány kilométerre Siófoktól, a töreki erdő szélén áll a Majoros család étterme az Egy Csipet Nádas. A korábban borozóként működő helyet öt éve vette át Majoros Attila, aki már gyerekkorában is itt töltötte a nyarakat. A legújabb trendeket figyelembe véve alakította ki az étterem arculatát, amely egyre inkább lépked a manufaktúra irányába. Büszkén meséli, hogy egyre több alapanyag terem meg a kertben, a májpástétomhoz kínált birslekvárt anyukája csinálja, az ételeket saját termesztésű fűszerekkel ízesítik, és az italkínálatban a hagyományos üdítők helyett, olyan szörpök szerepelnek, amelyeket Attila felesége készít. Az Egy Csipet Nádassal nem az a céljuk, hogy egyedi ízeket hozzanak létre, hanem hogy egy olyan éttermet csináljanak, ahová akár ők is szívesen elmennének a családdal. A kicsi, de friss és változatos étlap minden hétvégén kiegészül egy tematikus kínálattal, legyen szó faszénen sütött húsokról, street foodról, vegetáriánus ételekről, vagy halakról.

Aki a Siófoki koncertek, vagy szabadtéri színházi előadások előtt hagyományos magyaros ízekre vágyik, annál a János Vendéglő ételei lesznek a befutók. Az 1997 óta működő kockásterítős vendéglátóhelyet két éve újították fel. Sokan a “János tatárját” igazi különlegességnek tartják, friss, ízes és nagy adag. Itt a borjú paprikást kapros galuskával szolgálják fel, a halászlevet pedig balatoni pontyból készítik. Az összes étel elkészítésénél törekednek arra, hogy az alapanyagokat helyi termelőktől szerezzék be. Egész évben működik az étterem, a fogadtatás barátságos, az adagok hatalmasak és a kiszolgálás még akkor is gyors, ha éppen tele van az étterem. Kovács János, az étterem tulajdonosa nem akármilyen elismerésben részesült, ő vehette át 2018-ban a Pro Turismo díjat Siófok polgármesterétől.

Hiába a trendek, a street food, a Balaton-parti fine dining, Siófok és környéke nem maradhat igazi jó lángos nélkül. Aki a legjobbat akarja, annak Széplakra érdemes mennie, itt találni az ország egyik legjobb lángosozóját. A Széplaki lángos büfé 34 éve működik, és 2013-ban megkapta a Balaton legjobb lángosozója címet. A büfét Csaba Károlyné és lánya, Henriett üzemelteti. Az édesanya 34 évvel ezelőtt egy budapesti piacon ette azt a lángost, aminek a receptjét megszerezte és azóta is használja. Az üzletet ma már lánya vezeti, aki szerint a titkos recept mellett a megfelelő liszt és a megfelelő zsiradék is fontos a tökéletes lángoshoz. A hagyományos – sajtos, tejfölös, fokhagymás- mellett folyamatosan kísérleteznek új ízekkel. Nagy kedvenc a strandolók körében a kapros juhtúrós, valamint a görögös lángos. Húsimádóknak pedig ott a chilibabos és a csülkös verzió. Ez utóbbi hatvan hetven dekás étel, Henriett szerint, aki ezt megeszi az egy ideig biztosan nem éhezik meg.

Csak a nyári szezonban vannak nyitva, ilyenkor azonban napi két-háromszáz lángos is megsül.

További információ: www.hellosiofok.hu  www.siofok50.com

Facebook: https://www.facebook.com/hellosiofok/