A karácsonyi étkezések 20 százalékkal növelik a koleszterinszintet

Húsz százalékkal magasabb a dánok koleszterinszintje a karácsony ünnepek után, mint nyáron – mutatták ki új tanulmányukban a Koppenhágai Egyetem kutatói.  

    Az eddig feltételezettnél jóval nagyobb mértékben növelhetik meg a vajas, krémes karácsonyi ételek a koleszterinszintet. A kutatót 25 ezer dán adatai alapján mutatták ki a növekedés mértékét.
    

„Tanulmányunk jól kimutatta, hogy a karácsonykor elfogyasztott zsíros ételek hatással vannak a koleszterinszintre. Nagyon meglepő, hogy oly sok embernek magas a koleszterinszintje közvetlenül a karácsony után” – mondta Anne Langsted, az Atherosclerosis című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.
    

A tanulmányba bevont minden tíz koppenhágai lakos közül kilencnek megemelkedett a koleszterinszintje karácsony után. 
    

Azoknak, akiknek általában magas a koleszterinszintje még jobban oda kell figyelniük arra, mit fogyasztanak a karácsonyi ünnepek alatt – figyelmeztetnek a kutatók.
    

A magas koleszterinszint jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.