Amit a Pilsner Urquellről tudni érdemes
A világ első aranyló pilseni lágere alsóerjesztésű láger gyártási technológiával készül.
Hozzávalók: különleges, kétsoros, sima héjú morva árpából készült maláta, a Csehországban termesztett Žatec (német nevén Saaz) komló, valamint a rendkívül lágy, a Plzeň-i medencéből származó, 100 méter mélyről fakadó ártézi víz.
A recept és gyártás helyszíne 180 éve változatlan, akárcsak a gazdagon aranyló szín, valamint a harmonikusan kesernyés, simogató, eredeti íz, amelynek lágy malátaaromája hosszú ideig érezteti hatását.
Csehországon kívül a legtöbb Pilsner Urquellt Magyarországon, a Szimpla Kert romkocsmában szolgálják fel.
448: a csehek sört szolgálnak fel a bizánci követeknek.
859: az első írásos említés a csehországi komlótermesztésről.
993: megalakul az első hivatalos sörfőzde a prágai Břevnov kolostorban.
1295: II. Vencel cseh király megalapítja Plzeň városát.
1813: Vilshofen an der Donauban bajor kisvárosban megszületik Josef Groll, egy helyi sörfőzőmester fia.
1839: Plzeň-ben új sörfőző üzem létrehozását határozzák el. Az alsóerjesztésű technológia meghonosításához egyenletesen 0 és 6 °C közötti hőmérsékletre van szükség, ezért a bányászok alagutakat és földalatti helyiségeket ásnak ki a fahordók megfelelő tárolásához.
1842 eleje: Plzeň hároméves szerződést köt az időközben szintén sörfőzőmesterré vált Josef Grollal, aki arra vállalkozik, hogy a cseh város környékének nyersanyagait a szülőföldjén már bevált, alsóerjesztésű láger gyártási technológiával kombinálja.
1842 nyara: learatják az árpát, amelyből maláta készül, majd a komlót, amelyet levegőn szárítanak.
1842. október 5.: Josef Groll elkészíti az eredeti aranyszínű pilsner első tételét, ezzel megindul a termelés a kezdetben mindössze 7000 hektoliter kapacitású üzemben.
1843: megalapítják az U Pinkasů-t, azt a csehországi vendéglátóipari egységet, ahol 179 éve szolgálnak fel Pilsner Urquellt.
1845. április 30.: szerződése lejártát követően Josef Groll hazatér Vilshofenbe, majd édesapja halála után átveszi a családi sörfőzdét.
1856: elindul az első exportszállítmány Bécsbe.
1859: védjegyként bejegyzik a pilseni sör (Pilsner Bier”) elnevezést.
1870-es évek: a Plzeň északkeleti oldalán lévő Bolevak-tó teljes felszínét kibérli a sörüzem, hogy jeget vágjon belőle.
1873: az Egyesült Államokba is szállítani kezdik a pilseni sört.
1883: lefektetnek egy, a žateci vasútról leágazó sínpárt, hogy a tó jegét még gyorsabban tudják a sörgyár pincéibe szállítani.
1893: nyugdíjba vonul a legrégebbi sörfőzéshez használt rézüst, amelyből kiállítási darab lesz.
1898: önálló márkaként regisztrálják a Pilsner Urquellt.
XIX. század fordulója: bevezetik a mesterséges, ammóniummal működő hűtőrendszereket.
1907: megépül a sörgyár ikonikus víztornya.
1913: elkészül az egymilliomodik hektoliter Pilsner Urquell.
1931: üzembe áll a gyár első elektromos meghajtású autója, amely az üzem és a helyi boltok közötti logisztikát bonyolítja le.
1942: acél szállítószalaggal kötik össze a Bolevak-tavat az üzemmel, hogy óránként akár 100 tonna jeget is át tudjanak szállítani.
1950-es évek: befejezik a 9 km hosszú alagútrendszer 1839-ben elkezdett kialakítását.
1964: elsőként lehet csapolt Pilsner Urquellt vásárolni a prágai Vikárka bárban.
1987: megszűnik a jégcsarnok szerepe, amelyet addig tartalékrendszerként használtak a hűtésben.
1996: immár 50 országba szállítják ki a Pilsner Urquellt.
2008: a cseh sör az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásának része lesz.
2015: rekordok: 750 ezer látogató fordult meg egyetlen évben a sörüzem látogatóközpontjában.
2021: minden fóliát és műanyagot eltávolítanak a palackról és annak másodlagos csomagolóanyagaiból, azóta a kategóriát teremtő cseh sör 100 százalékban újrahasznosítható palackban kapható.