A Belvárosi Sörfesztiválon ünnepli 180. szülinapját a Pilsner Urquell

1842 óta ugyanabban a kiváló minőségben és aranyló színben készül Plzeňben a kategóriát teremtő Pilsner Urquell. Nem kell feltétlenül Csehországba utaznunk, ha kíváncsiak vagyunk, hogyan születik ez a 180 éves speciális alsóerjesztésű láger: a Belvárosi Sörfesztivára költözik az a pinceélmény, amely lassan két évszázada garantálja a simogató, eredeti ízt.

Joseph Groll bajor sörfőzőmester stílust és később önállóvá vált kategóriát teremtett Plzeň-ben, amikor 1842-ben a cseh város környékének legjobb nyersanyagait hozta összhangba a szülőföldjén már bevált, alsóerjesztésű láger főzési technológiával: a különleges, kétsoros, sima héjú morva árpából készült malátát, a szintén helyben termesztett Žatec (német nevén Saaz) komlót, valamint a rendkívül lágy, a Plzeň-i medencéből származó, 100 méter mélyről fakadó ártézi vizet.

Alsóerjesztésű sörről lévén szó, a Pilsner Urquellt 0 és 6 °C között kell tartani az erjedés és a lágerezés alatt. Ez az a hőmérsékleti tartomány, amely tökéletes feltételeket biztosít az élesztőknek, hogy tegyék a dolgukat és hogy megszülethessen minden pilseni típusú sör atyja. A tökéletes eljáráshoz 180 évvel ezelőtt komplett földalatti  >>>