Amit a Pilsner Urquellről tudni érdemes

A világ első aranyló pilseni lágere alsóerjesztésű láger gyártási technológiával készül.

Hozzávalók: különleges, kétsoros, sima héjú morva árpából készült maláta, a Csehországban termesztett Žatec (német nevén Saaz) komló, valamint a rendkívül lágy, a Plzeň-i medencéből származó, 100 méter mélyről fakadó ártézi víz.

A recept és gyártás helyszíne 180 éve változatlan, akárcsak a gazdagon aranyló szín, valamint a harmonikusan kesernyés, simogató, eredeti íz, amelynek lágy malátaaromája hosszú ideig érezteti hatását.

Csehországon kívül a legtöbb Pilsner Urquellt Magyarországon, a Szimpla Kert romkocsmában szolgálják fel.

448: a csehek sört szolgálnak fel a bizánci követeknek.

859: az első írásos említés a csehországi komlótermesztésről.

993: megalakul az első hivatalos sörfőzde a prágai Břevnov kolostorban.

1295: II. Vencel cseh király megalapítja Plzeň városát.

1813: Vilshofen an der Donauban bajor kisvárosban megszületik Josef Groll, egy helyi sörfőzőmester fia.

1839: Plzeň-ben új sörfőző üzem létrehozását határozzák el. Az alsóerjesztésű technológia meghonosításához egyenletesen 0 és 6 °C közötti hőmérsékletre van szükség, ezért a bányászok alagutakat és földalatti helyiségeket ásnak ki a fahordók megfelelő tárolásához.

1842 eleje: Plzeň hároméves szerződést köt az időközben szintén sörfőzőmesterré vált Josef Grollal, aki arra vállalkozik, hogy a cseh város környékének nyersanyagait a szülőföldjén már bevált, alsóerjesztésű láger gyártási technológiával kombinálja.

1842 nyara: learatják az árpát, amelyből maláta készül, majd a komlót, amelyet levegőn szárítanak.

1842. október 5.: Josef Groll elkészíti az eredeti aranyszínű pilsner első tételét, ezzel megindul a termelés a kezdetben mindössze 7000 hektoliter kapacitású üzemben.

1843: megalapítják az U Pinkasů-t, azt a csehországi vendéglátóipari egységet, ahol 179 éve szolgálnak fel Pilsner Urquellt.

1845. április 30.: szerződése lejártát követően Josef Groll hazatér Vilshofenbe, majd édesapja halála után átveszi a családi sörfőzdét.

1856: elindul az első exportszállítmány Bécsbe.

1859: védjegyként bejegyzik a pilseni sör (Pilsner Bier”) elnevezést.

1870-es évek: a Plzeň északkeleti oldalán lévő Bolevak-tó teljes felszínét kibérli a sörüzem, hogy jeget vágjon belőle.

1873: az Egyesült Államokba is szállítani kezdik a pilseni sört.

1883: lefektetnek egy, a žateci vasútról leágazó sínpárt, hogy a tó jegét még gyorsabban tudják a sörgyár pincéibe szállítani.

1893: nyugdíjba vonul a legrégebbi sörfőzéshez használt rézüst, amelyből kiállítási darab lesz.

1898: önálló márkaként regisztrálják a Pilsner Urquellt.

XIX. század fordulója: bevezetik a mesterséges, ammóniummal működő hűtőrendszereket.

1907: megépül a sörgyár ikonikus víztornya.

1913: elkészül az egymilliomodik hektoliter Pilsner Urquell.

1931: üzembe áll a gyár első elektromos meghajtású autója, amely az üzem és a helyi boltok közötti logisztikát bonyolítja le.

1942: acél szállítószalaggal kötik össze a Bolevak-tavat az üzemmel, hogy óránként akár 100 tonna jeget is át tudjanak szállítani.

1950-es évek: befejezik a 9 km hosszú alagútrendszer 1839-ben elkezdett kialakítását.

1964: elsőként lehet csapolt Pilsner Urquellt vásárolni a prágai Vikárka bárban.

1987: megszűnik a jégcsarnok szerepe, amelyet addig tartalékrendszerként használtak a hűtésben.

1996: immár 50 országba szállítják ki a Pilsner Urquellt.

2008: a cseh sör az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásának része lesz.

2015: rekordok: 750 ezer látogató fordult meg egyetlen évben a sörüzem látogatóközpontjában.

2021: minden fóliát és műanyagot eltávolítanak a palackról és annak másodlagos csomagolóanyagaiból, azóta a kategóriát teremtő cseh sör 100 százalékban újrahasznosítható palackban kapható.

https://gasztroll.hu/a-belvarosi-sorfesztivalon-unnepli-180-szulinapjat-a-pilsner-urquell/