Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Tejszínes sütőtökleves gyorsan és egyszerűen

Általában szeptember végén kezdődik a sütőtök szezon, de a nyár második felében jelentkező hosszú hőhullám miatt hamarabb beérett ez a finom, édes zöldség. Kevesen gondolnánk, hogy sütőtök mennyi féle jótékony hatással bír szervezetünk számára. A Sencor receptjének segítségével most bárki könnyen és gyorsan készíthet ízletes krémlevest belőle.

A sütőtök számos pozitív hatást gyakorol szervezetünkre. Talán az egyik legfontosabb, hogy nagy mennyiségben található benne A-vitamin, mely hozzájárul az egészséges látás megőrzéséhez. Ez az a vitamin ugyanis, mely a retina fényérzékeny sejtjeiben segíti a fény hatására keletkező ingerület létrejöttét, vagyis a képalkotást. A sütőtök magas rosttartalma miatt is laktató ételnek számít, viszont kevés kalóriát tartalmaz, ezért hasznos lehet a fogyókúrázók számára. „A sütőtök fogyasztása jót tesz a bőrnek, védi a szívet és segít az esős, őszi, melankolikus idő átvészelésében. Bár sütve is finom, levesként egyenesen kiváló étel lehet” – jegyezte meg Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

A sütőtök krémleves elkészítéséhez 1 kg sütőtökre, 2 gerezd fokhagymára, 2 darab kisméretű vöröshagymára, 3 darab sárgarépára, 3 darab közepes méretű krumplira, egy zellerre, növényi olajra, leveskockára, egy csipet borsra és gyömbérre, illetve 80 ml, maximum 30%- os főzőtejszínre van szükség.

Első lépésben egy nagy edényben 2 evőkanálnyi növényi olajat szükséges felmelegíteni. Ezt követően hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Körülbelül 5 percig pároljuk őket, mígnem üvegessé nem válnak. Ezután hozzáöntjük a kimagozott, felszeletelt sütőtököt majd kis ideig magas lángon főzzük, utána pedig visszavesszük alacsonyabb hőfokra a főzőlapot. A következő lépés a leves alapjának elkészítése. Ehhez egy liter vízbe teszünk egy leveskockát, majd hozzáadjuk a megmosott, meghámozott, apróra vágott répát és krumplit. Ezt követően felöntjük a sütőtök masszát az alaplével, majd letakarjuk az edényt és húsz percig főni hagyjuk. Következő lépésben ízlés szerint fűszerezzük a levest sóval, borssal, gyömbérrel, illetve hozzáöntjük a főzőtejszínt és még 5 percig főni hagyjuk. Végül össze turmixoljuk a masszát kézi mixerrel, alaposan eldolgozva ezzel a hozzávalókat.

A tejszínes sütőtök krémlevest pirított tökmaggal, vagy kenyérkockákkal is megbolondíthatjuk, de ezek nélkül is ízletes és tápláló fogás lehet.