Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Madárlátta Kürtős, Kürtős Guba, Kürtős Gríz

Az októberi Kürtőskalács Fesztivál biztos befutói

A Holnemvolt Vár különleges kürtőskalács desszertezője, az Édes Mackó még édesebbé varázsolja majd a hatodik Kürtőskalács Fesztivált, melyet október 12-14. között rendeznek a budai Gesztenyés-kertben. A Vitéz Kürtős egy exkluzív workshopon igazi kürtőskalács-sütő mestereket is avatott…

„Már nagyon várjuk az októbert, amikor ismét ínycsiklandozó kürtőskalács illattal telik meg a Gesztenyés-kert. Természetesen az új, különleges desszertezőnk, az Édes Mackó is helyet kap a Kürtőskalács Fesztiválon, ugyanis kitelepítjük a finomságokat, a Madárlátta Kürtős, a Kürtős Guba és a Kürtős Gríz is megkóstolható lesz a Fesztiválon a korábbi, megszokott ínyencségek és a hagyományos kürtőskalácsok mellett. A Holnemvolt Vár desszertezőjében kapható italokkal pedig még inkább odavarázsoljuk az Édes Mackót a látogatók elé, hiszen a mennyei limonádét és a kávékülönlegességeket is elhozzuk az októberi rendezvényre” – meséli András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál egyik megálmodója.

A Kürtőskalács Fesztiválra hangolódva az Édes Mackóban egy rendhagyó workshopot is tartott a Vitéz Kürtős csapata, melyen közel tíz újságíró ismerkedhetett meg közelebbről az erdélyi finomság készítésének mesterségével.

„Örülünk, hogy a vendégeink belekóstoltak a tésztadagasztás, sirítés és sütés rejtelmeibe, igazi kürtőskalács-sütő mestereket avathattunk az exkluzív workshop végén. Az eseményen a kreativitás is teret nyert, ugyanis az elkészült kürtőskalácsokból mindenki saját maga készíthette el kedvenc pohárdesszertjét. Ez a különleges alkalom a Fesztiválon is megismételhető lesz, ugyanis a „Csináld magad!” sátorban, mint minden évben, most is ki lehet majd próbálni a kürtőskalács-sütés fortélyait. Emellett a hagyományokhoz hűen szombat délelőtt idén is megrendezzük a jótékonysági közösségi kürtőskalács-sütést, a Kürtős Kalandot, melyet most különleges köntösbe bújtatunk, de ez egyelőre maradjon titok” – teszi hozzá Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.

A háromnapos, családbarát Kürtőskalács Fesztiválon természetesen idén is szórakoztató koncertekkel színesítik a széles gasztronómiai kínálatot. Pénteken Petruska, a Harlekin és a Lóci játszik viszi táncba a közönséget, szombaton a gyermekeket a Kolompos zenekar szórakoztatja, míg este Biga és Wolf Kati koncertjén kapcsolódhatnak ki a látogatók. Vasárnap Gubás Gabi és Szabó Győző duettje, valamint a Wedding Boys &Flóra koncertje zárja a Fesztivált.

Az édességeken túl újra megnyitja kapuit a Faszénen sült ételek udvara, valamint a tavaly sikeresen debütált „Relax liget” is ismét várja azokat, akik inkább társasjátékozással vagy teqball-lal szeretnék eltölteni a kürtőskalácsra várakozás idejét. A szintén közkedvelt Gyerekligetben idén több ingyenes program csábítja a kicsiket: Magic-Box gyerek sátor, mesefoglalkozások, zsonglőr és egyéb játékok szórakoztatják majd a legkisebbeket. Lesz Kürtipédia Kvízjáték, bábszínház, pajzán népmesék és interaktív mesejáték is.

Érdemes tehát már most elővenni a naptárat és bekarikázni október 12-14. hétvégéjét, hiszen idén is fantasztikus programokkal vár mindenkit a Kürtőskalács Fesztivál a Gesztenyés-kertben.

„Kürtőskalács: család, móka, kacagás”

Kürtőskalács Recept:

Hozzávalók 4 főre:

A tésztához:

1 kg liszt

15 dkg cukor

15 dkg vaj

1 csomag vaníliás cukor

1 kávéskanál só

0,5 liter tej

2 tojás

A kovászhoz:

2,5 dkg élesztő, cukor, tej, liszt

Elkészítés:

Az élesztőt elmorzsolom, kevés langyos, cukros tejjel és egy marék liszttel jól kidolgozott kovászt készítek. Amíg az kel, beleteszem a lisztbe a margarint, a tojást és a cukrot, majd eldolgozom őket. Hozzáöntöm a kovászt és a tejet, és összegyúrom őket nem túl keményre. Fél órát hagyom kelni, majd adagokra osztom. Kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat nyújtok. A csíkokat feltekerem a kürtőskalács sütőrudakra, elsimítom rajtuk, majd a parázs felett folyamatosan forgatva kisütöm. Ha ízesíteni szeretném, akkor még a forró cukormázra szórok diót, mandulát, kókuszt vagy amit szeretnék.

Kürtős Guba – az előző recept alapján elkészített kürtőskalácsot kisebb szeletekre, kockákra vágjuk, majd készítünk hozzá egy vanília sodót. Beletesszük a pohár aljába a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a vanília szószt, és megszórjuk cukrozott mákkal és pisztácia darabokkal.

Kürtős Gríz – szintén feldaraboljuk a parázson sült vaníliás kürtőskalácsot és elkészítjük a tejbegrízt. Egy edény aljába helyezzük a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a meleg tejbegrízt és megszórjuk kakaóval. A tetejét feldobhatjuk még különböző erdei gyümölcs öntetekkel.

Madárlátta Kürtős – a sima vaníliás kürtőskalácsot szeletekre vágjuk, elkészítjük a madártejet és a tojáshabot. A pohár aljába teszünk egy kevés málnás öntetet, ráöntjük a madártejet, bele helyezzük a kürtőskalács darabokat és a tetejét főzött tojáshabbal díszítjük.