Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Így vált népszerű nassolnivaló a sós pálcikából

Nemcsak nálunk népszerű ez a sós nasi

A sós pálcika története évszázadok homályába vész, annyi bizonyos, hogy vélhetően Németországban kezdték el gyártani, manapság pedig egész Közép-Európában rendkívül népszerű nassolnivalónak számít, de a világ számos pontján is szerepel a kedvencek között.

A sós pálcika ötlete eredetileg az Egyesült Államokból származik. A közkedvelt nassolni való megszületése ugyanakkor európai gyökerekre vezethető vissza. A 18. században a tipikus német lúgozott perec nagy népszerűségnek örvendett. Ez a sós nassolnivaló a kelesztés után néhány másodpercre szódabikarbónát tartalmazó forró vízbe van mártva és csak ezután kerül sütésre.

A technika kiváló ötletet adott a kísérletezésre. „A sós perec receptje az Egyesült Államokban számos átalakításon ment keresztül, amelynek során méretbeli és formai változtatásokat is eszközöltek, majd megszületett a vékony, ropogós, sóval hintett pálcika” – jegyezte meg Konkoly László, a Csipet Sós Pálcika és Perec Gyártó ügyvezető igazgatója.

1935-ben a hannoveri Klaus Bahlsen kekszgyára átvette az amerikaiak lúgozott sós pálcika ötletét, amit eredetileg Salty snack bread sticks-nek neveztek. A sóval ízesített, rúd alakú (stangenförmiges) terméket Salzletten néven, először piros dobozban kezdték el forgalmazni Németországban. A lúgos tésztából sütött és tengeri sóval ízesített vékony pálcikák ezután kezdtek el Európa szerte elterjedni.

„A sós pálcika eredetileg tengeri sóval volt megszórva és henger alakú dobozokban árultak. Manapság a sókristályokkal megszórt változat számít népszerűnek, de létezik belőle szezámmagos, sajtos, mákos vagy akár burgonyás pálcika is” – tette hozzá Konkoly László. A sós pálcika a ’60-as évek végén és a ’70-es évek elején jelent meg Magyarországon. Korabeli sajtócikkek szerint „a Kalocsai Sütőipari Vállalat és a Nógrádi ÁFÉSZ sósrudacskáinak gyártásához pedig az eszéki Sloboda gyár terméke adta az ötletet”. Vagyis ekkor már a néhai Jugoszláviában (ma Szerbia, Vajdaság része) is ismert volt.

Hazánkban eredetileg „Ropi” néven vált ismertté és végül ez a szó köznévként honosodott meg a magyar nyelvben, vagyis, később már a gyártótól függetlenül is „ropinak” nevezték a sós pálcikát. Ám azt már kevesebben tudják, hogy a „Ropi” kifejezés Magyarországon a szabadalmi hivatal által levédett szónak számít, a ’90 évek végétől. A Ropi márkanevet pedig az elmúlt években kizárólagosan a Csipet Land Kft. használhatja a termékein idehaza.

Jelenleg nemcsak Magyarországon, hanem többek között Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is népszerűnek számít. Bár mi magyarok alapvetően sós pálcikaként, vagy ropiként nevezzük, más nyelveken egészen másként emlegetik. A csehek például „slané tyčinky” – nek, szlovákul „slané palice” – nek, lengyelül pedig „słone paluszki” – nak hívják.

A sós pálcika nemcsak tízóraira vagy uzsonnára ideális, hanem elengedhetetlen kelléke a baráti és családi összejöveteleknek is.

Csipet Sós Pálcika és Perec Gyártó

A Csipet Sós Pálcika és Perec Gyártó története egészen 1992-ig nyúlik vissza. Mára a sóspálcika és sós kisperec termékek Magyarországi piacán, eladott mennyiségben, abszolút piacvezető. Túrkevei termelő üzem 2004-ben került kialakításra és mára a teljes termelés itt zajlik több mint 1900 m2-en közel 70 fős létszámmal. A sóspálcikák hagyományos vágott technológiával készülnek, magyar ízlésvilág az így készült rágcsálnivalók ízét és textúráját jobban szereti.

Az is kiderült, mennyi sós ropogtatni valót fogyasztanak a magyarok