Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Így készíthetünk fánkot a forrólevegős fritőzben


Fánksütés olajszag nélkül? A modern és korszerű technológiának köszönhetően már ez is lehetséges. Ehhez mindössze egy air fryerre és néhány hozzávalóra van szükség.

A fánk készítése és fogyasztása farsang idején régi európai hagyományokra nyúlik vissza. A farsang az utolsó időszak a nagyböjt előtt. Régen az emberek hagyományosan bőségesen fogyasztottak ilyen ételeket. Népszerűsége minden bizonnyal abban rejlik, hogy egyfelől könnyen elkészíthető, másfelől pedig nagy mennyiségben előállítható. Éppen ezáltal ideális lehet a nagy farsangi összejövetelekhez és bulikhoz.

Fontos előnye még, hogy készítése vidámságot és játékosságot hoz az ünneplésbe. Számos országban és régióban léteznek saját farsangi fánk változatok, amelyek helyi ízekkel és hagyományokkal gazdagítják az ünneplést. Magyarországon a farsangi fánk (szalagos fánk) különösen népszerű.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Igy-keszithetunk-fankot-a-forrolevegos-fritozben-Sencor_forrolevegos_fritoz_01.jpg a fájlnév

Hozzávalók (6 db fánkhoz)

  • 250 ml tej
  • 7 g élesztő (szárított)
  • 50 g kristálycukor
  • 1 csipet konyhai só
  • 1 db tojás
  • 400 g finomliszt
  • 60 g puha vaj

A kenéshez:

  • 1 db tojás
  • 1 ek étolaj

Elkészítése

Első lépésben egy tálba öntjük a tejet, az élesztőt, a cukrot, a csipet sót, továbbá hozzáadjuk a tojást és a lisztet is. Ezután elkezdjük összedolgozni, majd miután (várhatóan 5-10 perc után) elkezd összeállni a tészta, kis adagonként hozzáadjuk a vajat is. Ha a tészta ragacsossá vált, akkor lisztes kézzel labdát formázunk belőle, majd légmentesen lezárva legalább egy óráig kelesztjük.


A megkelt tésztát lisztezett felületen 2-3 cm vastagra nyújtjuk majd hat darab 9-10 átmérőjű kört szaggatunk belőle, aminek a közepét kilyukasztjuk egy 1-1,5 cm-es szaggatóval. Az így kapott fánkokat letakarva további 15 percig kelesztjük.

Ezután az air fyrer tálját kibéleljük sütőpapírral, a fánkokat pedig lekenjük felvert tojással és egy kevéske olajjal is. Körülbelül 3-4 fánkot a gépbe teszünk és 180 fokon sütjük 10 percig. Ezután megfordítjuk őket és további 10 percen keresztül sütjük őket. Mikor megsültek, a maradék fánkokkal is megcsináljuk ugyanezeket a köröket, aztán a megsült fánkokat hagyjuk teljesen kihűlni.

Díszítése történhet porcukorral, lekvárral, vagy más egyéb finomsággal.