Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Így isszák a kávét a magyarok

Szeptember 29-én ünnepeljük a Kávé Világnapját

A magyar kávéfogyasztási trendek az utóbbi években jelentős változásokon mentek keresztül. A hagyományos, „kotyogós” kávéfőzők mellett egyre többen fektetnek be olyan professzionális kávéfőzőkbe, amelyek precízebb kávéfőzést és teljesebb kávéélményt biztosítanak.

Szeptember 29-én ünnepeljük a Kávé Világnapját, ami idén vasárnapra esik. Sok családban a reggeli rituálé elengedhetetlen része a jó minőségű, frissen főzött kávé. A magyarok a kávéfőzés élményéről még nehéz időkben sem szívesen mondanak le. 2008-09-ben, tehát a gazdaság válság idején az éves, egy főre jutó kávéfogyasztás 2,6 és 2,5 kg volt. A pandémia idején, 2021-22 között pedig 2,7-2,9 kg-ra nőtt ez az érték.

Nem csoda, ha az emberek nagy része nem tudja elképzelni a napját kávé nélkül. Finom íze, különleges aromája mellett élénkítő hatással van a szervezetre, ami jól jön a reggeli időszakban, amikor sokan „elindítják” a napjukat. Felmérések szerint a magyar lakosság 15 évnél idősebb tagjainak 70 százaléka rendszeresen fogyaszt kávét.

Népszerű az Arabica

A legnépszerűbb fajták közé itthon a 100% Arabica tartozik. Ez a kávéfajta eredetileg Afrikából, Etiópiából származik. Az első írásos emlék 1737-ben keletkezett az ilyen kávébabból készített italról. Az Arabicát egy teljes évszázaddal korábban fedezték fel, mint a magyar piacon szintén megtalálható Robustát. Azonban míg az Arabica illatos, ízekkel teli aromával rendelkezik, addig a Robusta kissé fanyarabbnak, keserűbbnek hat, de a kávé erejét adja.

Itthon a legnépszerűbb kávé italnak az eszpresszó számít, de a cappuccino és a cafe latte is keresettnek tekinthető. A tejes, vagy növényi tejjel elkészített kávéköltményeket azonban a magyarok nemcsak otthon, hanem kávézóban is előszeretettel fogyasztják.

Hidegen is szeretik

Az újhullámos kávéfogyasztási szokások megjelenésével sokan a cold brew, vagyis a hideg kávét részesítik előnyben. Elkészítésekor a durvára őrölt kávét hideg vízre öntik és legalább 12 órán keresztül állni hagyják. Az így kapott kávé, vagy hideg főzet egyáltalán nem keserű, sokkal inkább virágos és gyümölcsös ízvilága van.

A Sage tapasztalatai szerint az otthoni „barista társadalom” folyamatosan bővül. Egyre többen fektetnek be prémium kávégépekbe és őrlőkbe, hogy otthon is élvezhessék a kávézás teljes spektrumát.