Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Hogyan válasszunk aszalógépet?

A döntés előtt nem árt néhány fontos részletet tisztázni

Az aszalás az egyik legjobb módja, hogy megőrizzük a nyári gyümölcsökben rejlő ízeket és vitaminokat.

„Ez az egyik legősibb tartósítási eljárás. Ezt a technikát már az ókori Kínában is alkalmazták, de görögök és a rómaiak is előszeretettel éltek vele” – hangsúlyozta Lucza András, a Sencor SDA Divíziójának vezetője.

Egy aszalógéppel hatékonyan gondoskodhatunk az idénygyümölcsökben, vagy zöldségekben rejlő értékes tápanyagok tartósításáról.

Bár őseink a leggyakrabban a tűzön vagy a napon végezték az aszalást, ma már számos korszerű aszalógép áll rendelkezésre e cél érdekében. A választék napjainkban már olyannyira széles, hogy nem könnyű eligazodni a boltok polcain található gépek között. Mire érdemes figyelni az ideális aszalógép kiválasztásánál?

Az első és legfontosabb, hogy el kell dönteni, hogy vertikális, vagy horizontális változatra van-e szükségünk? Előbbi esetében ez azt jelenti, hogy a melegítő rész és a ventilátor a készülék alján található. Működés közben tehát a meleg levegőt lentről fújja felfelé a tálcákon keresztül. Az ilyen kialakítású aszalógépek elsődleges előnye a kedvező ár, de a kapacitás is könnyedén megnövelhető az extra tálcák ráhelyezésével.

Vannak olyan vertikális gépek, amelyeknél mosható szűrő van beépítve a ventilátornál. Ebben az esetben a levegő először a szűrőn halad át, amely eltávolítja a levegőben lévő apróbb szennyeződéseket. Az ilyen típusú gépek akkor jöhetnek jól, ha a készüléknek gyakran kell poros környezetben dolgoznia.

„A horizontális elvet alkalmazó aszalógépek általában drágábbak és nincs mód arra, hogy plusz tálcákkal bővítsük a kapacitást. Fontos előnyük viszont, hogy a készülék hátulján lévő motor és ventilátor állandó hőmérsékletet biztosít valamennyi tálca esetében” – emelte ki Lucza András.

Vagyis, nincs szükség azok cserélgetésére, sőt, magának az aszalási folyamatnak a felügyeletére sem. Mivel a tálcák kivehetők ezért a nagyobb alapanyagok aszalásához elég csak tetszés szerint kiemelni egyet-egyet, így magasabb gyümölcsök, vagy zöldségek is könnyedén elférnek majd.

A horizontális aszalás esetén, nagy nedvességtartalmú alapanyagoknál szükség lehet tapadásmentes lap alkalmazására. Ez adott esetben viszont csökkentheti a levegő áramlását. A gyümölcsök, zöldségek és gombák alkalmi aszalásához egy kevesebb funkcióval rendelkező aszalógép is elegendő lehet. Amennyiben viszont valaki egész évben szeretne különböző típusú alapanyagokat szárítani, abban az esetben érdemes horizontális, vagyis vízszintes légáramlást biztosító aszalógépet választani.

„Az ideális gyümölcsaszaló kiválasztásánál soha ne a teljes méretre, sokkal inkább a lemezek számára és azok méretére koncentráljunk!” – hangsúlyozta a Sencor SDA Divíziójának vezetője.

Az aszalással kapcsolatos receptekhez érdemes ellátogatni az alábbi weboldalra: https://www.sencor.hu/egeszseges-etelek-keszitese/aszalok


https://miazablogger.hu/parizs-2024

Tudtad?