Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Hogyan készítsünk ropogós kenyeret otthon?

Néhány fontos lépést nem szabad figyelmen kívül hagyni

Augusztusban a hagyományoknak megfelelően minden évben terítékre kerül az új búzából sütött kenyér. A frissen sült fehér, vagy barna kenyér illatának nehéz ellenállni, még azok is szívesen törnek belőle, akik már túl vannak a fő étkezésen. A Sencor most megosztja, milyen lépésekre kell figyelni ahhoz, hogy otthon sütött kenyér ellenállhatatlan legyen.

Első lépésben az egyik legfontosabb dolog a megfelelő alapanyagok kiválasztása.

„Azoknak, akik nem szenvednek gluténérzékenységben, érdemes magas gluténtartalmú lisztet választani, mert erősebb és rugalmasabb tésztát eredményez. Ilyen például a BL80-as búzakenyérliszt” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divíziójának vezetője.

A kenyér sütéséhez szükséges élesztő lehet friss vagy szárított, a felhasznált víz hőmérsékletével kapcsolatban viszont figyelmet kell fordítani arra, hogy ne legyen langyos. Általában a 30-35 Celsius fokos víz az, ami aktiválni tudja az élesztőt.

„A kenyérsütésben nagy segítség lehet egy kenyérsütő gép, amely automatikusan elvégzi a tésztakészítés, illetve a sütés minden lépését” – emelte ki Lucza András.

Használatához egyszerűen csak ki kell mérni az alapanyagokat a mérőpohár és a mérőkanál segítségével, majd be kell őket helyezni a gép üstjébe. Általában először a folyadékokat, majd a száraz összetevőket szükséges beönteni. Ezt követően pedig ki kell választani a megfelelő programot. Bizonyos programok esetében a kenyérsütő gép automatikusan adalékanyagokat (például magvakat) adagol a tésztához.

Kenyérsütés közben javasolt figyelmet fordítani a folyamatra. Bár egy kenyérsütő gép automatizálja a sütési folyamatot, néha szükséges lehet egy kis mennyiségű vizet, vagy lisztet hozzáadni, hogy a tészta megfelelő állagú legyen.

„Miután a kenyér megsült, hagyjuk egy pár percig hűlni a gépben, majd vegyük ki és helyezzük a rácsra. Hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt belevágnánk, mivel a friss kenyér belseje még forró lehet.” – jegyezte meg Lucza András.

Annak érdekében, hogy a kenyér megőrizze a frissességet, fontos figyelmet fordítani a tárolásra is. Ennek érdekében célszerű légmentesen becsomagolni az elkészült kenyeret.

Tudtad?