Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Ez lehet a tökéletes gofri elkészítésének titka

Akár grillsütőben is elkészíthető

A gofri ízletes és közkedvelt nassolnivaló. Nem csak uzsonnára, hanem a kerti grillezések megkoronázására is kiválóan alkalmas. A tökéletes gofri elkészítéséhez nem árt odafigyelni néhány fontos dologra. A Sage most elárulja melyek ezek.

Kevéssé ismert tény, de a gofri eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. Abban az időben alapvetően Európában még kovászos tésztából készítették a süteményeket, amelyeket vaslapok között sütöttek ki. A sütéshez használt vaslapokat gyakran díszítették különféle mintákkal, így a sütemények felületén is különleges mintázatok jelentek meg.

A gofri neve alapvetően az alnémet nyelvből származik, de Közép-Európába francia és lengyel közvetítéssel került. Eredeti alapja a francia „gaufre” szó volt, majd a lengyelben többes számmal (gofry) honosodott meg. Magyarországra a Lengyelországban hozott sütőgépek segítségével érkezett. Már a franciák is alapvetően a méhsejtmintázatú süteményeket értették alatta.

A modern, mai értelemben vett gofri kialakulása Belgiumban történt a 18. században, ahol számos különböző típusú gofrit alkottak meg. A legismertebb a Liège-i és a brüsszeli gofri, amelyeket különböző alapanyagokkal és formákkal készítenek. A belgiumi gofri világszerte népszerűvé vált, különösen Észak-Amerikában, ahol a reggelizőasztalok gyakori vendége lett.

A tökéletes gofri elkészítéséhez elsősorban minőségi alapanyagokra van szükség. Érdemes friss, vajat, tejet és tojást használni hozzá. A sütemény ízét ugyanis a kifogástalan minőségű alapanyagok adják meg. Másodsorban érdemes megfelelő keverési technikát alkalmazni. Tésztáját nem szabad túl keverni, mert ebben az esetben a gofri keményebb lehet. Fontos emellett figyelni arra, hogy az összetevők arányában (vaj, tej, cukor) egyensúly legyen. Ennek köszönhetően ugyanis a gofri kívül ropogós, belül pedig puha lesz.

Sütéséhez fontos forró és jól előkészített gofrisütőt használni.

„A Sage a THE BBQ & PRESS GRILL (SGR700) grillhez elérhetővé tette a cserélhető gofri lapokat, így a kétoldali sütés előnyét kihasználva gyorsan és könnyedén készíthetnek az édesszájúak ilyen süteményeket”

– hangsúlyozta Fazekas Imre, a Sage termékmenedzsere.

Hozzátette:

„a jó gofri omlós, puha és szinte minden passzol hozzá attól függően, hogy édes vagy sós tésztát készítettünk hozzá. A siker érdekében érdemes némi olajat vagy vajat használni, hogy ne ragadjon le a tészta. Nem szabad ugyanakkor túlságosan hamar felnyitni a sütőt vagy a grillt, mert ez tönkreteheti a gofri textúráját. Fontos elég időt hagyni ahhoz, hogy aranybarnára süljön.”

„Ha valaki szeretné, akkor az alaprecept mellé adhat a tésztához vaníliát, fahéjat, citromhéjat, vagy esetleg csokoládédarabokat. A variációk száma végtelen”

– tette hozzá Fazekas Imre.

Kapcsolódó podcastok a PodCars és a Begurulva youtube, valamint videa csatornákon!