Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Ez a technológia jelenthet megoldást a munkaerőhiányra a vendéglátásban

Évről évre egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány a vendéglátásban világszerte, amit a koronavírus-járvány csak felerősít Magyarországon is. Miközben a magyar gasztronómia folyamatosan fejlődik, jó felszolgálót nehéz, jó szakácsot még nehezebb találni napjainkban. Pataky Péter kreatív séf arról beszélt, a világjárvány miatt kialakult bizonytalanság a magas szinten elkészített, úgynevezett sous vide termékekkel könnyen kiküszöbölhető, hiszen a kényszerkényelmi kínálattal nemcsak munkaidőt lehet megtakarítani, de úgy növelhető a hatékonyság, hogy tökéletesen adagolható és tervezhető. Éppen ezért a sous vide termékek már lakossági használatban is nagy népszerűségnek örvendenek.

Világtendencia, hogy az éttermek, szállodák egyre jobb minőségű étellel szeretnék kiszolgálni a vendégeiket a bérköltség jelentős emelkedése nélkül. Ez a törekvés egyrészt becsülendő és hasznos, másrészt nehéz feladat, mert a hozzáadott értéket jellemzően csak emberi munkával lehet előállítani. A probléma ráadásul a koronavírus-járvánnyal csak súlyosbodott, hiszen nehezen megbecsülhető, hogy mekkora forgalom várható és milyen alapanyagból mekkora mennyiségre lesz majd szükség.

Pataky Péter kreatív séf, a Matusz-Vad fagyasztott élelmiszer nagykereskedelem szakmai partnere arról beszélt, a sous vide eljárással készült alapanyagok jól adagolhatóak és tervezhetőek.

A lényege pedig pont abban rejlik, hogy alaposan elő lehet készíteni a termékeket, szerviz közben pedig már a kevésbé képzett szakácsok is boldogulnak akár több száz fős vendégsereggel is, akik csak annyit tapasztalnak, hogy egészen különleges élményben volt részük.

„A technológiának számos olyan előnye van, amellyel kiküszöbölhető a vendéglátásban uralkodó súlyos munkaerőhiány és a járványt követően tapasztalható teljes bizonytalanság is mérsékelhető. A sous vide termékek állandó minőséget szavatolnak, a kimért adagok pedig könnyű kalkulációt eredményeznek rejtett költségek nélkül. Így nem kell attól sem tartani, hogy az alapanyagokat ki kell dobni, egyszerűen lehet velük tervezni. Az eljárásnak köszönhetően rengeteg munkaórát spórolhatunk meg a konyhákban, és valójában szakértelemre sincs szükség, hiszen a minőségi alapanyagokkal egyszerű dolgozni” – fogalmazott Pataky Péter, aki Angliában Michelin csillagos séfekkel közösen tökéletesítette sous vide tudását.

Hangsúlyozta, a sous vide eljárás nem kizárólag a top éttermeknek és szállodáknak jelent nagy segítséget, sőt. A technológiát előszeretettel használják már balatoni büfék, kisvendéglők is, és a járvány utáni kilábalási időszakban ez a tendencia csak tovább fog erősödni a kényelmi szempontok miatt. A termékekkel emellett például olyan ételeket is fel tudnak tenni az étlapokra a tulajdonosok, melyek igazán vendégcsalogatók, és így gyakorlatilag új szintre tudnak vele lépni anélkül, hogy nagyobb beruházást kellene eszközölniük.

„Ezzel az eljárással megakadályozható az élelmiszerek oxidációja és jelentősen megnő az eltarthatóságuk, a baktériumok szaporodásának megakadályozása által. A sous vide eljárással készíített húsokról elmondható, hogy tökéletesek mind ízben, mind állagban, illetve az elkészítési idejük több óráról néhány percre csökken. Az eljárás évtizedek óta ismert, és mára alig akad olyan Michelin csillagos étterem, ahol ne használnák a sous vide technológiát napi szinten” – magyarázta.

Pataky Péter kiemelte azt is, hogy a sous vide termékekre egyre nagyobb igény mutatkozik a lakossági használatban is, hiszen otthon ugyanúgy idő spórolhatnak meg az előkészített húsokkal, zöldségekkel a háziasszonyok, mint egy konyhaséf, és az árakban sem mutatkozik jelentős különbség.

A Matusz-Vad fagyasztott élelmiszer nagykereskedelem webshopjából bárki rendelhet, a palettán megtalálható húsfélék köre pedig folyamatosan bővül. Mindegyik termék sózott és néhány közülük fűszerezett is, természetesen csak annyira, hogy jellegüket megőrizzék, ízüket kiemeljék. A cég vevői igény szerint egyedi receptúrák kidolgozására is lehetőséget nyújt.