Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Előtérben a növényi étrend

Harmóniában a növényi alapokkal

Számtalan helyen olvashatunk hasznos tanácsokat arra vonatkozóan, milyen módon találhatjuk meg a számunkra leginkább megfelelő étrendet, a legújabb trendek közül melyek azok, amelyek leginkább beleillenek napirendünkbe és melyikkel őrizhetjük meg egészségünket. Mostanában egyre nagyobb teret nyer a növényi alapú étrend. Ám mit is jelent ez pontosan, és hogyan járul hozzá egészségünk megőrzéséhez?

A növényi eredetű ételekre épülő táplálkozás olyan étrend, amelynek középpontjában a növényi eredetű nyersanyagok – zöldségek, gyümölcsök, magvak, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák – állnak.

Miért is érdemes növelni a növényi eredetű táplálék bevitelének arányát? Egy újabb tanulmány szerint korunk több egészségügyi problémájára, például az elhízás, és az e miatt kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére is alkalmazható a megfelelően összeállított növényi étrend1, továbbá egyes ételallergiákra, vagy intoleranciára – mint például a laktózérzékenység – is fenntartható megoldást jelenthet.

Ha a mindennapokban nem is szeretnénk lemondani az állati eredetű alapanyagokról, akkor is érdemes a növényi alapanyagokat minél nagyobb arányban fogyasztanunk, hiszen a már ezzel is hozzájárulhatunk a még egészségesebb, változatosabb étrend kialakításához. Miként is tudjuk ezt megvalósítani?

Szerencsére egyre egyszerűbben alakíthatunk ki olyan étrendet magunknak, melyben kiemelt szerepe van a növényi eredetű alapanyagoknak, hiszen az élelmiszeripar a legtöbb állati eredetű élelmiszerre kínál növényi alternatívát.

  • Az alapvető energiaforrások közül a fehérjéket pótolhatjuk például tofuval vagy hüvelyes növényekkel.

  • Köretként fogyaszthatunk teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket, amelyeket tetszés szerint friss fűszernövényekkel tehetünk változatossá.

  • Édesség helyett előnyben részesíthetjük a friss idénygyümölcsöket vagy magvakat, például a mandulát, a pisztáciát és a chia magot, amelyek nem csak finomak, hanem egy sor nyomelemet és vitamint is tartalmaznak.

  • Emellett kedvenc kávénkat és kakaónkat is ízletesen és változatosan fogyaszthatjuk növényi tejekkel, mint például a rizstej, a mandulatej vagy a kókusztej.

Ételkészítésnél is bátran nyúljunk a növényi olajokhoz és zsírokhoz, amelyek szintén a lehetőségek széles tárházát vonultatják fel. A klasszikusnak számító napraforgó-étolaj és olívaolaj mellett kedvenc fogásunkat akár repceolajjal is elkészíthetjük, amely esszenciális – omega-3 és omega-6 – zsírsavakat kivételesen kedvező arányban tartalmaz, így kiegyensúlyozott zsírsavösszetétellel rendelkezik. Ennek köszönhetően kifejezetten kedvező élettani hatású, remekül illeszkedik a változatos étrendbe.

Növényi alapú alternatívát könnyedén találhatunk ínycsiklandó reggeli vagy sütemény elkészítéséhez is. A margarinok ugyanis szintén értékes növényi olajok felhasználásával készülnek. A margarinok összetételüknek köszönhetően segítik a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) természetes felszívódását, valamint a legtöbb állati eredetű zsírhoz képest mérsékelt telített zsír bevitelt tesznek lehetővé. A Vénusz széles portfóliójában megtalálható kenő- és sütőmargarinok például – a valódi vajat tartalmazó variánsokat leszámítva – tisztán növényi alapú laktózmentes termékek, azaz nem tartalmaznak állati eredetű zsiradékot, tejet, illetve egyéb tejszármazékot sem. Az élettani hatásokon túl a margarinok praktikus tulajdonságokkal és sokrétű felhasználási lehetőségekkel is rendelkeznek, így mára táplálkozásunk szerves részévé váltak; ételeink ízének és élvezeti értékének javítását szolgálják. Nem beszélve arról, hogy a margarinok felhasználása rendkívül egyszerű, hiszen akár a hűtőből kivéve egyből könnyen, hidegen is eldolgozhatóak, illetve azonnal kenhetőek.

A Vénusz széles margarinválasztékából mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb variációt, mind sütés, mind pedig szendvicskészítés esetére.

A teljes portfólió a http://www.venusz.hu/termekek/margarin oldalon tekinthető meg.

1 Orvosi Hetilap 2016. 157. évfolyam, 47. szám, p. 1860.