Egészségesnek lenni, egészségesen enni

Gyakran magunk sem tudjuk pontosan, mit, miért eszünk, de követjük a trendeket, és egyre inkább szeretnénk megérteni, hogy miért jobb a barna tészta, mint a fehér, vagy, hogy jó-e, ha marokszámra esszük a chia magot. Az alapanyag-kínálat igazodik az egészséges táplálkozás iránt egyre növekvő igényekhez, valamint egyre több alternatívát nyújt az ételallergiások számára. Európai statisztikák szerint a világon nagyjából 220-250 millió ember szenvedhet ételallergiában és az embereknek körülbelül 60%-a túlérzékenységet vagy intoleranciát mutat egyes összetevőkkel szemben.

A preferenciák egyre jobban az egészséges étkezés irányába mutatnak, ezért a piac is mindinkább a könnyen és gyorsan elkészíthető, friss és jótékony alapanyagokból készült ételek felé mozdul, és már a vendéglátóhelyeken is fontos szempont, hogy ki tudják elégíteni ezeket a fogyasztói igényeket. A hagyományos tejtermékeket felváltják a növényi tejek, az állati eredetű ételeket sokan szintén inkább növényi eredetűekkel helyettesítik. Sokkal szélesebb alapanyag-választékkal találkozhatunk, így ma már gyakorlatilag nincs olyan étel, amelyet ne helyettesíthetnénk egy egészségesebb alternatívával. Az elsősorban a vendéglátó szektor partnere, a METRO a következő trendeket látja:

Gabonák – vissza a kezdetekhez

Idén a divatos hozzávalók között kiemelkedő helyen szerepelnek az olyan ősi gabonafajták, mint például a cirok vagy a kinoa, amelyek széles körben elterjedtek a vendéglátóhelyeken, de ma már az otthoni konyhákban sem ismeretlenek. Ezenkívül egyre népszerűbbé válik az idáig kevésbé ismert gluténmentes gabonaféle, a teff, valamint a rostban gazdag chia mag.

Fűszerek és helyettesítők

Fűszerek terén is nagyobb a választék a piacon. A kurkuma, az édesgyökér, a ginseng vagy a lóretekfa az úgynevezett „szuper fűszerek” csoportjába tartoznak, és különleges ízviláguk mellett jótékony hatásúak. Az aquafaba pedig egy olyan melléktermék, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend a konyhákban. Ez a vegán tojásfehérje-helyettesítő tulajdonképpen a csicseriborsó konzerv lecsöpögtetett leve, sütemények elkészítéséhez is nagyon jól alkalmazható. A vegán étrend rohamosan terjed a fogyasztók körében, és az olyan alapanyagok, mint az aquafaba remekül alkalmazhatóak ezeknél a recepteknél.

Tengeri növények

Az alapanyagok körében nagy népszerűségnek örvendenek a tengeri növények is, mint a hínár vagy a spirulina alga, amelyek nem csak egészségesek, de megismertetnek bennünket azzal a bizonyos titokzatos ötödik ízzel, az umamival. Az umami egy japán kifejezés, „kellemes sós ízt” jelent, de valójában egy nehezen behatárolható aromáról van szó, amely számtalan állati eredetű ételben is megtalálható. A tengeri növények tökéletes alternatívát kínálnak ezek helyettesítésére.

Minden, ami lila

Szintén idén kezdett terjedni a lila ételek iránti érdeklődés. A lila spárga, vagy a lila káposzta körüli őrület nem véletlen alakult ki, ennek is az egyre népszerűbbé váló egészséges életforma a kiváltó oka. Ezek az ételek nem csak jótékony hatásúak és jóízűek, de feltűnő színük miatt a közkedvelt ételművészetben és a tálalásnál is látványosan használhatóak.

Tészta helyett

Ha egészséges étkezésről, és alternatív ételekről beszélünk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a kinoa, a cukkini vagy a kelkáposzta nagyon jól helyettesítheti a hagyományos tésztát és kifejezetten jól alkalmazható akár olasz tésztaételek alternatív elkészítéséhez is.

Nem csak a víz lehet egészséges választás

A kókuszvízzel már bemutatkoztak a növényi eredetű levek, és azóta a lehetőségek ezen a területen is szélesednek. A juharfából, mézből, görögdinnyéből és kókuszból kinyert dzsúzok várhatóan szép lassan átveszik majd a cukros üdítők helyét a piacon, ahogy a fogyasztók egyre inkább a természetes alapanyagok felé fordulnak.

Az almabornak a mai napig számtalan pozitív hatást tulajdonítanak, mert magas az ecetsav tartalma, aminek nagyon sok kedvező biológiai hatása van, például kitűnő baktériumölő, valamint csökkentheti a vércukor szintet.

Szintén nagy népszerűségnek örvendenek a probiotikus italok, aminek alapvetően két oka van: egyrészt ezek fenntartható melléktermékei a joghurtgyártásnak, másodszor pedig különösen az emésztőrendszerre számtalan jótékony hatással bírnak.