Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

C-vitamin tippek – Így szedd, hogy fittebb légy

A téli időszak megviselheti a szervezetedet, de a megfelelő vitamin bevitel hatékony túllendülni az évszak kihívásain. Olvasd el tippjeinket és kezd te is fittebben az új évet!

Figyelj oda az étrendedre

Fontos, hogy a téli időszakban is törekedjünk a kiegyensúlyozott, vegyes étrendre. Januárban és februárban a hideg kedvez a légúti betegségek megjelenésének, ezért a szervezet vitaminigénye megnőhet. Ha figyelünk a vitaminban gazdagabb étkezésre, támogathatjuk immunrendszerünket a választott védekezésben. Az egyik legfontosabb erőforrás a C-vitamin, amely számos zöldségben és gyümölcsben jelentősebb mennyiségben megtalálható. Építs be az étkezésedbe az alábbiak közül néhány tételt, és máris fittebbnek fogod érezni magad:

Acerola cseresznye: 167,7 mg C-vitamin/100g
Petrezselyem: 140 mg C-vitamin/100g
Csipkebogyó: 42,6 mg C-vitamin/100g
Zöld és piros chili: 24,2 mg C-vitamin/100g
Fekete ribizli: 18,1 mg C-vitamin/100g
Kivi: 9,2 mg C-vitamin/100g
Citrom: 7,7 mg C-vitamin/100g
Brokkoli: 6,5 mg C-vitamin/100 g
Eper: 5,8 mg C-vitamin/100g
Narancs: 5,3 mg C-vitamin/100g
Ananász: 3,6 mg C-vitamin/100g
Kelbimbó: 1,3 mg mg C-vitamin/100g

Az étrended C-vitamin tartalmának kiegészítéseként szedhetsz C-vitamin készítményeket, de nem mindegy, hogy melyiket.

Egy kevesebb több

Sokan napi 1000 mg C-vitamint vesznek be a téli időszakban. A szervezet – a felszívódási folyamatok sajátosságai miatt – viszont már egy hagyományos, 200 mg C-vitamint tartalmazó tablettával is csaknem telítődik. Ennek következményeként nagyobb mennyiségben juttatjuk be a hagyományos C-vitamin tablettát a szervezetünkbe, annál kisebb arányban tudjuk hasznosítani.

A C-vitamin felszívódása már a szájnyálkahártyán elkezdődik, majd a gyomorban, illetve a vékonybélben folytatódik. Tartózkodási ideje a gyomorban 0,5-3 óra, a vékonybélben pedig a bevételtől számítva pár óra múlva látható meg. A vékonybélből fel nem szív C-vitamin a vastagbélbe kerül, és a széklettel ürül, kárba vész – egyszeri túl nagy adagok esetén akár hasmenést is okozva mellékhatásként.

A C-vitamin felszívódása történhet aktív transzporttal, amikor a C-vitamin a nátrium- és glükóz-csatornákon keresztül kerül a bélből a véráramba. Ezen csatornák száma azonban korlátozott, és ahogy telítődnek, nem lesznek képesek több C-vitamint továbbítani a véráramba. Ez akkor történik, amikor nagy adagban veszünk be hagyományos C-vitamin készítményeket.

A másik C-vitamin felszívódási út a passzív transzport, amikor a C-vitamin a bélfal sejtjeinek membránjain keresztül kerül a véráramba. Lezajlása nem igényel energiabefektetést a szervezet részéről és a telítődő csatornák sem akadályozzák a hatékony felszívódást. A liposzómás készítmények, például a Novo C vitaminok, ezen az úton is felszívódhatnak.

Válaszd a liposzómásat

A C-vitamin passzív transzporttal gyorsan és hatékonyan szívódik fel a szervezetben. Annak érdekében, hogy magas szintű biohasznosulást érjünk el (vagyis a készítményben található minél nagyobb hányada bejusson a vérkeringésbe) a C-vitamint liposzómákba célszerű zárni. Ilyenkor a gyártási folyamat során a C-vitamin sejtmembránhoz hasonló burokba csomagolják, így nano méretű gömböket, liposzómákat hoznak létre. Ez a speciális burok védőréteget nyújt a C-vitamin számára az emésztési folyamat során, ami rövid időn belül nagy felszívódást tehet lehetővé és hatásosan megemelheti a vér C-vitamin szintjét. A liposzómás vitaminokat ezért kisebb mennyiségben is elegendő fogyasztanunk, hogy megfelelő vitaminszintet biztosítsunk a szervezetünkben.

Retard tovább sapka

A retard szó azt jelenti, hogy a készítmény hatóanyaga akár, időben elnyújtva, 12 órán keresztül keresztül szívódik fel és hasznosul a szervezetben, ennek hatására a hatás hosszan tartó. A téli ez az időben elnyújtott hatást jól tudja támogatni az immunrendszer normál működését. Fontos, hogy a retard készítményeket sose törjük ketté, vagy kapszula esetén sose szedjük szét, mert így módosulhat a felszívódásuk üteme.


Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget nem lépje túl. A termék gyermekektől elzárva tartandó.