Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Az eredeti pilseni és a budapesti romkocsma-kultúra éllovasának találkozása

Decembertől a Szimplában mérik az eredeti cseh Tankovnát, a Pilsner Urquell friss tanksörét

A palackos, a dobozos, de még a csapolt sörhöz képest is merőben más élménnyel gazdagodhatnak a budapestiek december 6-tól a Szimplában. A legismertebb budapesti romkocsmába ugyanis egyenesen Pilsenből, a híres cseh sörgyárból érkezik a Pilsner Urquell tanksöre.

Míg a cseheknél már komoly hagyománya van, addig a tanksör a magyar sörkultúra viszonylag új és különleges műfaja. Lényege az, hogy a sörkészítés és a fogyasztás között a lehető legrövidebb legyen az út. A tanksör teljesen más ízélményt nyújt, ami abból adódik, hogy nem pasztörizálják, így frissebb ízt ad. A frissesség ára, hogy a szavatossági ideje három hét, ezért a Szimplában felállított, öt rozsdamentes tankot folyamatosan töltik majd fel Csehországból.
A tradicionális sörkészítés szerethetőségét talán a tanksör tudja legközelebb hozni az emberekhez, amit a ma már kulthelynek számító Szimpla emel igazán magas szintre. A Szimpla és a tankos Pilsner Urquell találkozása nem véletlen, hiszen mindketten új fejezetet nyitottak a maguk területén. A világhírű, aranyló színű és friss, komlós illatú pilseni a legnépszerűbb sörfajta a világon, a globális sörfogyasztás több mint kétharmadát ez a típus adja. A Szimpla pedig a budapesti romkocsma-kultúra éllovasa, ami egészen új színt hozott a főváros életébe, és tulajdonképpen mozgalmat indított el 2002-es megalakulása óta azzal, hogy másokat is hasonló helyek nyitására inspirált eredetiségével és a magas minőség iránti elkötelezettségével. Ma már a külföldiek is Budapest egyik jellegzetességének tartják a romkocsmákat, a Szimpla pedig a harmadik legjobb bár lett 2011-ben a Lonely Planet nemzetközi listáján. A Szimpla évente közel egy millió látogatót fogad és 200 koncertnek, kiállításnak és filmfesztiválnak ad otthont.

“Ahogy az aranyló pilseninkkel forradalmasítottuk a sörgyártást, úgy indított útjára valami egészen új dolgot a Szimpla is a romkocsma-kultusz megteremtésével. Ez a különleges hely most is hűen tükrözi azt az eredeti koncepciót, ami életre hívta, mi pedig örömmel és izgatottan visszük be ide a sörözés új élményét a világos lagerünk tankos változatával.” Kamil Růžek, Pilsner Urquell Sörmester

“Csak úgy, mint a Pilsner Urquell, a Szimpla is jóval többként indult egy puszta marketingötletnél. Hiszem, hogy a vendégeink értékelni fogják egyrészt a szaktudást, ami a Pilsner Urquell-ben testet ölt, másrészt pedig annak érdekes és autentikus örökségét. És emellett úgy véljük, hogy nagyon fogják szeretni az ízét is!” Zsendovits Ábel, a Szimpla tulajdonosa

A cseheknél úgy tartják, hogy a sörfőző mester megfőzi a sört, a sörcsapoló-mester pedig elkészíti a sört. A tankos Pilsner Urquell csapolása igazi művészet és nagy szakértelem kell hozzá. Ennek legmagasabb szintje a Pilsner Urquell csapolómesterré válás. Ehhez a csaposoknak egy speciális pilseni képzésen kell résztvenniük. A Szimpla egyik csaposa már meg is kapta ezt a képzést a cseh csapolómesterektől, és a közeljövőben őt még további kollégák fogják követni a Szimplából.
A csehek alapvetően háromféleképpen isszák a tanksört. A Hladlinka csapolási módnál a 45 fokos szögben megdöntött korsó alján habot képeznek a mesterek, majd ez alá töltik be a sört. A főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztott Mliko technikával a csapot csak kicsit nyitják meg, és így krémes habot képeznek a sörből. Azoknak, akik a nap folyamán többször, de kevesebb mennyiségben szeretnék élvezni az eredeti pilseni frissítő ízét, e kettő közötti típust, a Šnyt-et ajánlják a csapolómesterek.