Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

A hamburgered ára

Tudtad, hogy az emberiség 330 millió tonna húst eszik meg évente? Ez évente kb. 70 milliárd szárazföldi állatot és 1,5 billió vízi élőlényt jelent. Így percenként közel 140 ezer szárazföldi állatot vágnak le. Míg 1 kg marhahús előállításához 15.415 liter vízre, addig ugyanennyi bab/borsó/káposzta termesztéséhez csupán kb. 200 literre van szükség. A világ gabonatermelésének 60-70%-a a haszonállatok etetését szolgálja. Mindeközben a Föld legszegényebb országaiban átlagosan 15 ezer ember hal éhen naponta. Zöldségeket fogyasztani nemcsak egészséges, de bolygónk fenntarthatóságához is jobban hozzájárul. Nem csoda, hogy világszerte egyre népszerűbb a vegán életmód. Ha fontolgatod, hogy kevesebb húst fogyassz, még csatlakozhatsz a Veganuary (vegán január) kihíváshoz. A döntésben segíthet Péntek Csaba nemrégiben megjelent, A hamburgered ára – avagy mi van a szatyorban, husi? című hiánypótló könyve, mely valós képet ad a húsfogyasztásról: nem ítélkezik, csupán információkat oszt meg napjaink egyik legmegosztóbb témájában egészségügyi, környezetvédelmi, állatvédelmi, történeti és lelki megközelítésből egyaránt.

Mindannyian szeretnénk egészségesebb, békésebb és fenntarthatóbb világban élni. Ehhez különféle módszereket keresünk, holott az egyik legegyszerűbb megoldás a tányérunkon van. A tudatos ételválasztással pozitív hatást gyakorolhatunk saját egészségi állapotunkra, bolygónk jövőjére és több milliárd, a Földön velünk együtt élő érző lény, vagyis az állatok életére. Ahhoz azonban, hogy változtatni tudjunk, legyen az bármennyire is kegyetlen, muszáj szembenéznünk a valósággal.”

Péntek Csaba a Luna Blanca Könyvműhely kiadásában megjelent A hamburgered ára – avagy mi van a szatyorban, husi? című hiánypótló >>>