Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Egy több mint 100 éves szerelmes levél találta meg a helyét

Egy eredeti Gerbeaud süteményes dobozban rejtőzött az a több mint 100 éves szerelmes levél, amelyre Megyesi Balázs műtárgyszakértő rábukkant és a Keressük a helyét c. videósorozat egyik legújabb részében átnyújtott a cukrászda számára, hogy ezek a kincsek méltó megbecsülésben részesülhessenek.

Megyesi Balázs Niszkács Anna ügyvezető-tulajdonossal beszélgetett a cukrászda egyik eredeti márvány asztalánál, amelyet még az 1900-as Párizsi Világkiállításról hozott Budapestre Gerbeaud Emil, aki zsűritagként volt jelen a világeseményen. Gerbeaud az 1880-as években vette át a cukrászda vezetését Kugler Henrik cukrásztól, aki az eredeti üzletet nyitotta a Vörösmarty téren. Kugler a városi legenda szerint egy derékfájós cukrász volt, és három dologgal lett korának egyik legismertebb, újító sztár cukrásza:

  • a Kugler mignonnal, amely tipikus francia mignon, és akkoriban mindenki Kuglernek hívott a városban,
  • ő volt az első, aki az utca kövezetére állított asztaloknál fogadta a vendégeket, illetve ott fagylaltot is árult,
  • és ő volt az első, aki papírtálcára csomagolta a süteményeket, amiket így elvitelre is tudott kínálni a vendégeknek, ami 150 évvel ezelőtt egyáltalán nem volt jellemző.

Kugler Henrik nem véletlenül invitálta Budapestre üzleti partnerének Gerbeaud-t – mindketten hívei voltak az újításoknak. Gerbeaud hozta be például a macskanyelvet és a konyakmeggyet is, amelyek a mai nap is közkedvelt édességek, és utóbbit a Vörösmarty téri cukrászdában ma is ugyanúgy készítik, ahogy anno Gerbeaud Emil.

A cukrászda további történetét is övezik még városi legendák.

Az idős Kugler Henriknek nem volt leszármazottja, a testvérével viszont jó kapcsolatot ápolt. A testvérének a fia, akit szintén Kugler Henriknek hívtak, úgyszintén cukrász volt, és azt gondolta, hogy majd ő fogja átvenni a neves cukrászda vezetését az idős Kuglertől. Ez azonban nem így lett. A fiú ezért elkezdett egy új Kugler Henrik cukrászdát létrehozni, ám bírósági perben elvették tőle a Henrik nevet, így Kugler Ede név alatt futhatott csak a cukrászdája”

– emelt ki egy izgalmas darabkát Megyesi Balázs a cukrászda gazdag történelméből.

A műtárgyszakértő egy olyan levéllel készült a cukrászda számára, amely az 1910-es években íródott a Gerbeaud teraszán. Írója valószínűleg a felszolgálóktól kapott ceruzával vetette papírra sorait:

Szép reményű Emília kisasszonynak!

Kérem ne haragudjon förmedvényes viselkedésemért, de mint ígértem, megteszem.Elválok Önért, és bár most nem gondolja, én valóban megteszem. Elmenetele után csak tudja, szégyenemtől még a Gerbeud ablakai is megremegtek.

Kérem engedje, hogy tovább csodáljam Önt, Emília.Kérem ne dobja el e levelem és édességem, mert benne van alázatom.

Kezét csókoltatik,

Aladár”

A levél ráadásul eddig egy nem mindennapi dobozkában lapult: egy tiszta fából, kézzel készült Gerbeaud süteményes dobozban, amelyre nyomástechnikával került rá a cukrászda Gerbeaud és Kugler nevét is tartalmazó logója.

Megyesi Balázs műtárgyszakértő Keressük a helyét című videósorozat projektjében különleges utazásra invitálja a nézőket. Nem a nagyon különleges, múzeumi darabokat mutatja be, hanem azokat az apróbb, hétköznapi vagy dísztárgyakat, amelyek családi örökségként, fiókok mélyén vagy porosodó polcokon várnak arra, hogy valaki rájuk bukkanjon és felismerje a valódi értéküket. Ezeknek a tárgyaknak keresik a videókban hétről hétre a megfelelő helyét, ahol az értéktelennek látszó tárgy valódi értékén kezelve otthonra lel. Balázs bátorítja nézőit, hogyha rejlik náluk olyan műtárgy, amelyről úgy gondolják, hogy nincs a helyén, és megválnának tőle akár eladással, akár felajánlással, keressék őt bátran.