Így isszák a kávét a magyarok

Szeptember 29-én ünnepeljük a Kávé Világnapját

A magyar kávéfogyasztási trendek az utóbbi években jelentős változásokon mentek keresztül. A hagyományos, „kotyogós” kávéfőzők mellett egyre többen fektetnek be olyan professzionális kávéfőzőkbe, amelyek precízebb kávéfőzést és teljesebb kávéélményt biztosítanak.

Szeptember 29-én ünnepeljük a Kávé Világnapját, ami idén vasárnapra esik. Sok családban a reggeli rituálé elengedhetetlen része a jó minőségű, frissen főzött kávé. A magyarok a kávéfőzés élményéről még nehéz időkben sem szívesen mondanak le. 2008-09-ben, tehát a gazdaság válság idején az éves, egy főre jutó kávéfogyasztás 2,6 és 2,5 kg volt. A pandémia idején, 2021-22 között pedig 2,7-2,9 kg-ra nőtt ez az érték.

Nem csoda, ha az emberek nagy része nem tudja elképzelni a napját kávé nélkül. Finom íze, különleges aromája mellett élénkítő hatással van a szervezetre, ami jól jön a reggeli időszakban, amikor sokan „elindítják” a napjukat. Felmérések szerint a magyar lakosság 15 évnél idősebb tagjainak 70 százaléka rendszeresen fogyaszt kávét.

Népszerű az Arabica

A legnépszerűbb fajták közé itthon a 100% Arabica tartozik. Ez a kávéfajta eredetileg Afrikából, Etiópiából származik. Az első írásos emlék 1737-ben keletkezett az ilyen kávébabból készített italról. Az Arabicát egy teljes évszázaddal korábban fedezték fel, mint a magyar piacon szintén megtalálható Robustát. Azonban míg az Arabica illatos, ízekkel teli aromával rendelkezik, addig a Robusta kissé fanyarabbnak, keserűbbnek hat, de a kávé erejét adja.

Itthon a legnépszerűbb kávé italnak az eszpresszó számít, de a cappuccino és a cafe latte is keresettnek tekinthető. A tejes, vagy növényi tejjel elkészített kávéköltményeket azonban a magyarok nemcsak otthon, hanem kávézóban is előszeretettel fogyasztják.

Hidegen is szeretik

Az újhullámos kávéfogyasztási szokások megjelenésével sokan a cold brew, vagyis a hideg kávét részesítik előnyben. Elkészítésekor a durvára őrölt kávét hideg vízre öntik és legalább 12 órán keresztül állni hagyják. Az így kapott kávé, vagy hideg főzet egyáltalán nem keserű, sokkal inkább virágos és gyümölcsös ízvilága van.

A Sage tapasztalatai szerint az otthoni „barista társadalom” folyamatosan bővül. Egyre többen fektetnek be prémium kávégépekbe és őrlőkbe, hogy otthon is élvezhessék a kávézás teljes spektrumát.