Magvető a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Nádasdy Ádám modern nyelvhasználat kézikönyvét, Spiró György drámakötetét és Rakovszky Zsuzsa „velünk élő történeteit” mutatja be a Magvető a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A három újdonság mellett a legfrissebb őszi könyvek is ott lesznek a kiadó standján.

„A nyelv művelése, ápolása nagyon fontos feladat. Ehhez türelemre, sok megfigyelésre és még több tanulásra van szükség. Ebben kell a nyelvésznek, nyelvművelőnek segítenie. És igen, helye van a nyelvi illemtannak, ahogyan a jó illemtanár is megtanítja: hova kell szmokingban és hova kell bermudában menni, és hogy a kettő nem ötvözendő. De rossz illemtanár az, aki mindig mindenhova a szmoking felvételét ajánlja.” 

Nádasdy Ádám számtalan tevékenysége mellett és közben elsősorban tanár: világosan érvelő pedagógus, akinek a magyarázataival a nyelvészet izgalmas és átlátható területté válik. Szmoking és bermuda című gyűjteményes kötete hasznos kézikönyvként igazít el a nyelvhasználat kérdéseiben. A kötetben (a jelenlegi nyelvi változásokat figyelembe véve) helyet kapnak az Ízlések és szabályok (2003) és a Prédikál és szónokol (2008) írásai, de újabb szövegek is olvashatók.

Nádasdy Ádámmal Kenesei István beszélget a nyelvészeti illemtanról, szmokingról és bermudáról szeptember 28-án, szombaton 11 órakor a Nemzeti Táncszínház kis színháztermében.

Spiró György három drámája kapott helyet új könyvében. Az egyik legismertebb drámáját, Az imposztort eredetileg Az Ikszek című regényéből írta. A színház és a hatalom összefüggéseiről szóló mű több mint negyven évvel később új befejezést kapott: így kortárs drámairodalmunk klasszikusa ebben a formában most olvasható először. A 2021-es Ganz eredetileg operalibrettónak készült Fekete Gyula zeneszerző felkérésére, végül dráma lett. Az 1849 és 1867 között játszódó tragikus történet főhőse a svájci születésű vasöntő és feltaláló, Ganz Ábrahám. A szerző már a hetvenes években is szeretett volna művet írni a reformkor, a szabadságharc és a megtorlás korszakáról. Kötetünket a Bábel dombja című, napjainkban, egy zsákutcás telepszélen játszódó, rövid groteszk színdarab – alcíme szerint komédia – zárja; ha sok mást nem is, ezt a 2022-ben íródott sötét humorú Spiró-művet a Covid-járványnak köszönhetjük.

A kötetet szeptember 28-án, szombaton 16 órakor Spiró György és Szegő János mutatja be a Nemzeti Táncszínház kis színháztermében.

Rakovszky Zsuzsa Vattacukor című új könyvének elbeszélései a mai Budapesten, a 80-as vagy az 50-es évek vidéki Magyarországán vagy a cári Oroszország távoli vidékein játszódnak. A novellák zöme a különböző életszemléletek összeütközéseivel és a családi viszonyokkal foglalkozik, a szülő–gyermek kapcsolat nehézségeivel, kivált amikor már a gyermek is felnőtt, illetve a családon belüli egyedüllét eseteivel, az elmagányosodás stációival. Azzal az állapottal, amikor az emlékek és az álmok maradnak elérhető közelségben, vagy épp azok lesznek a kapaszkodók. Ugyanakkor Rakovszky Zsuzsa epikájában nemcsak az az izgalmas, mi történik, hanem az is, hogy arról hogyan szerzünk tudomást.

Rakovszky Zsuzsát Szegő János kérdezi majd a Vattacukorról szeptember 29-án vasárnap 11 órakor a Millenáris D épületében a Kner teremben. A kötetből Takács Katalin olvas fel.

A könyvfesztivál hétvégéjén Bereményi Géza, Bodor Ádám, Darvasi László, Erdős Virág, Fekete Vince, György Péter, Krusovszky Dénes, Nádasdy Ádám, Oravecz Imre, Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Spiró György, Szabó T. Anna, Szűcs Teri, Szvoren Edina, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Wirth Imre, Závada Pál dedikál a Millenáris B épület 50. standján.