Puffad, fáj a hasa? Kerülje el a túlzó, felesleges vizsgálatokat
„Ennek kezelése tüneti terápiát (göcsoldás, fájdalomcsillapítás, diéta) jelent, de a pszichés vezetés és lelki problémák feltárása is fontos. Hasonló panaszok hátterében laktóz vagy egyéb táplálék összetevővel szembeni érzékenység, de gluténérzékenység (lisztérzékenység) is állhat. Kiemelten fontos ismerni a beteg egyéni-, és családi kórtörténetét, a pontos kórelőzményt, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezhessük, és történjenek felesleges, túlzó, a betegségtudatot mélyítő vizsgálatok” – mondja Dr. Szőnyi Mihály.
A vizsgálattól egyáltalán nem kell tartani a szakorvos kérdéseket tesz fel, hogy megismerje az egyéni és családi kórelőzményt, a panaszok kezdetét, és napszakkal, évszakkal való összefüggését. Kérheti étkezési napló vezetését, és beszámolót az eddigi terápia hatékonyságáról.
„Amennyiben a haspuffadás tüneteit tapasztalja, kezdjen saját étkezési napló vezetésébe. Azoknál, akik visszatérő a probléma, ajánlott tejmentes diéta tartása, valamint a rendszeres, napi többszöri, kis mennyiségű étkezés. Jelentős szerepe van a megfelelő mennyiségű, folyadékfogyasztásnak, a puffasztó ételek, mint például a karalábé, a káposzta vagy a bab kerülésének. Az úgynevezett pektinek (finom rostok) diétába építését is javaslom.”
Leggyakrabban irritábilis bél szindrómát diagnosztizálnak, táplálkozási és életmódbeli problémákra vezethetők vissza a tünetek, ezért először általában a beteg étkezési szokásait tekintik át, majd változtatják meg. Mivel a puffadás és a kellemetlen teltségérzés hátterében többféle életmódbeli és táplálkozási hiba, illetve gasztroenterológiai elváltozás állhat, a kezelés minden esetben a kiváltó októl függ, amit érdemes mielőbb kideríteni.
Forrás: Budai Magánorvosi Centrum, purecom
Kép: Pinterest