Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Gourmand-ok és mindenevők a somogyi erdőkben

Egyes állatok téli álomra vonulnak, mások a nyáron összegyűjtött tartalékaikban bizakodnak, de számos fajnak emberi segítségre is szüksége van, hogy átvészelje a fagyos-havas hónapokat. A tél a hazai erdőkben is felértékeli a vadászok munkáját.

Már ősszel elkezdődik, de igazán csak a havas téli hónapokban válik intenzívvé a vad etetése a hazai erdőkben. Elsősorban a nagyvad fajoknak, azaz az őzeknek, szarvasoknak és vaddisznóknak helyeznek ki eleséget ilyenkor a szakemberek, de szinte minden olyan faj igényli a segítséget, amelyik nem vonult téli álomra.

A somogyi állami erdőket kezelő SEFAG Zrt. szakemberei szerint a vadállomány lényegesen gyengébb fizikai állapotban lenne tavasszal és nagyon sok egyed el is pusztulna, ha a vadászok nem gondoskodnának róluk. A szarvasfélék például azért vannak veszélyben, mert az őszi párzási időszak felemészti az energiáikat, emiatt kevés tartalékuk marad télre. Az etetéssel megelőzhető az is, hogy az éhes vad a mezőgazdasági területekre húzódva kárt tegyen a termésben.

A somogyi erdőkben szemes és szálas takarmánnyal (főként kukoricával, búzával és szénával) egyaránt etetnek, a SEFAG vadászterületein évi 1000-1500 tonna közötti mennyiség fogy el, időjárástól függően. Ha hosszúra nyúlik a hóval borított időszak, akkor több eleségre van szükség.

Nem mindegy, hogyan etetjük az egyes fajokat. Kondíciójuk és egészségük megőrzése érdekében valamennyi vadfaj jó minőségű takarmányt kap, de a vadászok szerint például az őzek és a szarvasfélék kifejezetten ínyencek. Válogatósak és csak a kényelmesen hozzáférhető, fedett etetőket kedvelik igazán. A vaddisznók már kevésbé igényesek a tálalásra: jó étvággyal elfogyasztják a földre szórt eleséget is. A szomszéd fűje viszont számukra is zöldebb: ha elérik, előszeretettel dézsmálják meg az őzek és szarvasok etetőit. Az apróvad, például a fácánok és a nyulak főleg szemes takarmányt kapnak: a vadászok ezt is igyekeznek úgy kihelyezni, hogy a vaddisznók ne találják meg és egyék fel előlük könnyen.

Az erdőjáróktól és kirándulóktól azt kérik a vadászok, hogy lehetőség szerint kerüljék el a vadetetők környékét, hogy ne zavarják meg az állatok táplálkozását. Azt is javasolják, hogy önállóan senki se etesse a vadat, mert a nem megfelelő vagy rossz helyre kihelyezett eleséggel többet árthatnak, mint használnak az állatoknak.

A SEFAG Zrt. Somogy megye állami tulajdonú erdőterületeinek, mintegy 80 ezer hektárnak a kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. A SEFAG Zrt. üzemelteti a háromcsillagos Hotel Kardosfát, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Állami Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot.