Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Az ember nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek rászokhatnak a rovarirtószer ízére

A dohányzók nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek rászokhatnak a rovarirtóval kezelt táplálék ízére – derítették ki brit kutatók.

Minél több ilyen vegyszert fogyasztanak, annál többre vágynak – mutatták ki az Imperial College London kutatói a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A kutatók felfedezése azt jelzi, hogy az eddig véltnél jóval nagyobb a kockázata annak, hogy káros rovarirtó által szennyezett nektár kerül be a méhkolóniákba.

Tanulmányukban a szakemberek a poszméheknek kétféle cukoroldatot ajánlottak fel fogyasztásra, az egyik oldat neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóval volt keverve. Egy idő után a méhek egyre inkább a rovarirtó-ízű cukros oldatot részesítették előnyben.

A kutatók 10 méhkolóniát követtek figyelemmel tíz napon át. Minden méhrajnak hozzáférése volt saját nektárgyűjtő területéhez, ahová a kutatók kihelyezték a cukros oldatokat tartalmazó etetőket.

A tanulmány vezető szerzője, Andres Arce elmondta: a neonikotinoidokról készült számos korábbi kutatásban kizárólag rovarirtóval kevert élelemmel táplálták a méheket, ám a valóságban a méhek választhatnak. Tudni akartuk, hogy a méhek érzékelik-e a rovarirtószert, és megtanulják-e elkerülni azt azáltal, hogy nem szennyezetett élelmet is felajánlottunk nekik”.

Kezdetben a méhek elkerülték a neonikotinoiddal kevert oldatot, ám amint megízlelték, egyre jobban kezdték előnyben részesíteni az ilyen táplálékot” – idézte Richard Gillt, az Imperial College London kutatóját a The Guardain című brit napilap honlapja.
„Érdekes, hogy a neonikotinoidok a rovaroknál ugyanazokat a receptorokat veszik célba, mint amelyeket emlősök esetében a nikotin” – magyarázta a kutató.
A neonikotinoid hatóanyagú rovarirtószerek vegyileg hasonlóak a dohányban lévő nikotinhoz, amely függőséget okoz.

2013-ban az Európai Unióban részleges tilalmat rendeltek el három széles körben használt neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóra, mivel kimutatták, hogy káros a méhekre. A tilalmat most kiterjesztették minden termény esetében, amelyet nem üvegházban termesztenek.
Arce hangsúlyozta, további kutatásokat kell folytatni, hogy megértsék azt, miért részesítik előnyben a rovarok a rovarirtó ízét.