Michel Houellebecq könyve H. P. Lovecraftról

Michel Houellebecq  H. P. Lovecraft: Szemben a világgal, szemben az élettel
Michel Houellebecq könyve Stephen King előszaváva

A weird fiction, a fantasy és a sci-fi előfutárának tekintett H. P. Lovecraftról (1890–1937) írt könyvet Michel Houellebecq. „Utólag visszatekintve úgy érzem, hogy afféle első regényként írtam ezt az esszét. Egyszereplős regényként – H. P. Lovecrafttal a főszerepben –, ahol nagy hangsúlyt helyeztem arra, hogy a felsorolt tények és idézetek pontosak legyenek; de azért mégiscsak regényként” – olvasható Houellebecq előszavában.

A francia írót kamaszkorától kezdve lenyűgözte az amerikai szerző által megalkotott nyelv és mitológia, valamint modernitás- és életellenessége. „Miután tizenhat éves koromban felfedeztem a történeteit, rögtön rávetettem magam a franciául elérhető műveire. Később, bár csökkenő érdeklődéssel, nekiláttam a Cthulhu-mítoszt folytató szerzők és azon írók (Dunsany, Robert Howard, Clark Ashton Smith) műveinek is, akikhez maga Lovecraft közel érezte magát. És olykor – sőt meglehetősen gyakran – visszatértem Lovecraft »nagy szövegeihez«; továbbra is különös vonzerőt gyakoroltak rám, bár nagyon elütöttek az irodalmi ízlésemtől; semmit sem tudtam az írójuk életéről” – írja a Lovecraft iránti rajongásáról az eredetileg 1991-ben megjelent könyv bevezetőjében Houellebecq.

A könyvet 2005-ben ismét kiadták, ekkor már Stephen King előszavával. Az amerikai író úgy véli, hogy a Lovecraftról írt „hosszúra sikerült tanulmány” „a kritikai éleslátás, a vehemens pártoskodás és a rokonszenvező biográfia rendkívüli elegye – egyfajta tudósi szerelmes levél, talán egyenesen a világ első valóban szellemi szerelmi vallomása.”

Houellebecq könyve eredeti portrét nyújt a gótikus horror amerikai mesteréről, Howard Phillips Lovecraftról. Nemcsak különös műveibe, de nem kevésbé különös életébe is bepillantást enged. Bemutatja Lovecraft rövid életű házasságát, New York-i hónapjait, és azt is, hogyan táplálta rasszizmusa a nagy Cthulhu alakját és a „nagy szövegek”-ként kanonizálódott történeteket.

Michel Houellebecq H. P. Lovecraft: Szemben a világgal, szemben az élettel című műve Stephen King előszavával, Tótfalusi Ágnes és Galamb Zoltán fordításában jelent meg magyarul.


Éppen egy esztendeje tiltotta le a márka további megismeréséről a látássérült autós szakértőket a Suzuki pr-osa

Tudtad?

Mi az a blogger pont hu, az Egyszer már láttam autót pont hu, a Teszt a lelke mindennek pont hu, a GaszTROLL pont hu és a Trollverda pont hu honlapok, valamint a Begurulva – autó és kütyümustra és a podCARs pont hu podcast csatornák a Médiabirodalom lapcsoporthoz tartoznak!