A Morgan Stanley elemzői elleni győzelemmel hangolt a budapesti olimpiára a magyar női sakkválogatott

Évek óta együtt készülnek az olimpiára női sakkozók és a globális pénzintézet legjobb hazai játékosai

Immár hagyomány, hogy a magyar női sakkválogatott a Morgan Stanley budapesti irodájának csapatával méri össze az erejét a sakkolimpiai felkészülés hajrájában. Az idén különös tétje volt a meccsnek, hiszen Budapesten lesz a patinás torna szeptemberben. A női válogatott ezúttal 30:19 arányban győzött, bár sokáig a pénzintézet munkatársai vezettek, soraikban Ács Péterrel, a férfi A válogatott csapatkapitányával, aki civilben a vállalatnál kockázatelemző. A Morgan Stanley-nél az év többi napján is élénk sakkélet zajlik, és immár hatodik éve a Polgár Judit Világsakkfesztivál a vállalat főtámogatója.

Hat éve a grúziai sakkolimpia előtt a magyar női válogatott 49,5:30,5 arányban győzte le a Morgan Stanley munkatársaiból álló csapatot, két éve pedig az indiai torna előtt 14:11 arányban. Most, a szeptemberben esedékes budapesti sakkolimpia előtt ismét összecsapott a két együttes, és ezúttal 30:19 arányban győzedelmeskedett a Hoang Thanh Trang, Papp Petra, Terbe Julianna, Terbe Zsuzsanna, Lázárné Vajda Szidónia, Demeter Dorina, Mihók-Juhász Barbara összetételű magyar női válogatott.

A Morgan Stanley színeiben olyan játékosok ültek asztalhoz, mint Ács Péter nagymester, a magyar olimpiai A válogatott csapatkapitánya, Lizák Péter nemzetközi mester, valamint Fogarasi Norbert FIDE mesterjelölt, a globális pénzintézet budapesti irodájának vezetője. Az erős felállás nem meglepő, a banknál élénk sakkélet folyik, az immár 13 éve megrendezett nemzetközi sakkbajnokságukon az idén már közel 1,000 játékos indult több mint 40 országból New Yorktól Bangalore-ig, Montrealtól Budapestig. A torna 16-os döntőjét ismét a Polgár Judit által életre hívott Világsakkfesztivál keretében rendezik meg. A Morgan Stanley idén immár hatodik éve az esemény főtámogatója, amelyet szeptember 17-én és 18-án, a Budapesten zajló sakkolimpiával párhuzamosan rendeznek meg a Magyar Nemzeti Galériában és más helyszíneken.

„Izgalmas partikat játszottunk, és bár sokáig versenyben voltunk, a hölgyek végül megérdemelten kerekedtek fölénk. Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehettünk olimpiai felkészülésüknek, és sok sikert kívánunk nekik, ahogy a férfiválogatottnak is, amelynek kollégám, Ács Péter a csapatkapitánya” – mondta el a meccs után Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

Budapestről élen jár, de mára világszerte egyre népszerűbb a sakk a Morgan Stanleynél

„A stratégiai gondolkozás, az időkényszerben való döntéshozatal, a mintafelismerés, vagy a különböző helyzetekhez, ellenfelekhez való alkalmazkodás mind olyan készség, amelynek mind a sakktábla fölött, mint egy globális pénzintézetnél hasznát vesszük. Közel 3000 kollégám olyan területeken dolgozik, mint az informatika, a matematikai modellezés vagy épp a kockázatelemzés, és ezeken a területeken mind hasznosak a sakk által fejleszthető képességek. Ezért is vagyunk büszkék arra, hogy Polgár Judittal és a Világsakkfesztivállal közös együttműködésünk mára nemcsak hazánkban, de világszerte a bank számos irodájában aktívabbá tette a sakkéletet” – tette hozzá a szakember.

Sakkal szeretnék ösztönözni a lányokat a STEM tudományterületekre

Fogarasi Norbert kiemelte, hogy nem véletlen az sem, hogyimmár hagyománynak tekinthető, hogy a női válogatott ellenük készül az olimpiára. A Morgan Stanley-nek régóta célja, hogy a STEM területen nőjön a nők aránya. Úgy vélik, ha több lány kezd sakkozni, a sport jó alapot adhat számukra, hogy ezeken a területeken próbáljanak szerencsét.

Ezen törekvéseket mi is több programmal igyekszünk támogatni, például idén már hatodik alkalommal szervezzük meg a Nők a Tudományban Egyesülettel a Smartizt, középiskolás lányoknak szóló matematikai és programozási oktatási programunkat, vagy épp szponzoráljuk az Európai Leány Matematikai Diákolimpián induló magyar csapatot, ahol szintén több sakkozó megfordult már” – foglalta össze.

FRISS PARALIMPIAI HÍREINK >>>

Tudtad?