A  nagy melegben fontos a sópótlás

    Hőség idején a fokozott verejtékezés életveszélyes állapotot okozó nátriumveszteséggel jár, ezért érdemes a szokásosnál több sót fogyasztani a nyáron – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn az MTI-vel.

    A baranyai felsőoktatási intézmény azt írta: az elmúlt időszakban több beteg került életveszélyes állapotban a pécsi klinikára alacsony nátriumszint miatt.


    A fokozott sófogyasztáson kívül más módja nincs annak, hogy a nátriumveszteséget pótoljuk – idézték a közleményben Wittmann Istvánt, a PTE Klinikai Központ Nephrológiai, Diabetológiai Centrumának vezetőjét, aki kifejtette: általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség, kedvetlenség jelezheti, hogy a szervezetben nátriumhiány alakult ki.


    Megelőzésként a szokásosnál bővebben érdemes sózni az ételeket nyaranta – mutatott rá a szakember.


    Wittmann István felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig az adott hőmérséklethez kell igazítani a sófogyasztást: ősztől tavaszig továbbra is az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe.