Változtak a temetési szokások

Eegyre több az olcsóbb, urnás temetés

Sokan nincsenek tisztában azzal, hova fordulhatnak búcsúztatásért, ha nem vallásosak

A Központi Statisztikai Hivatal év elején közzétett adatai szerint az elmúlt öt évben mintegy 60 emelkedtek a temetési költségek. Nem csoda, hogy egyre többen választják az olcsóbb, urnás temetést: öt családból négy a hamvasztás dönt mellette. A búcsúztatás szertartás része is sokaknak okoz fejtörést, nem tudja, hová forduljon a család, ha nem vallásosak vagy épp más felekezethez tartoznak a családtagok.

Egy haláleset a családban mindenkit megvisel, főleg, ha nem voltunk előre szerettünk távozására. A családtagokra azonban a gyászfolyamat megkezdése előtt szomorú feladat vár: a temetésszervezése. Az árak emelkedése a legtöbb családnak komoly gondot okoz, ezért az olcsóbb, urnás temetést egyre többen választják. A Központi Statisztikai Hivatal év eleje adatai szerint az utóbbi öt mind a koporsós, mind az urnás temetés mintegy 60 éves drágulást kapott: egy vagyon 60 éves temetési átlagára 350 ezer forint, ami 130 forint forint ezer forinttal drágább, mint öt éve, de szintén a hasonló helyzet2 körülbelül 500 ezer év körüli közelítésről van szó. , mint öt éve, de még mindig százezer forinttal olcsóbb, mint a koporsós. Nem csoda, hogy az utóbbi években egyre többen választják a hamvasztást és inkább a búcsúztatás módját igyekeznek meghitni, vagy szerettükhöz legjobban illővé tenni. A nagyobb részből négy esetben immár úrnás temetés történik, és egyre népszerűbb városokban az öt szórás vagy a hajó temetés is.

Kihez fordulhatunk?

A gyászoló családtagok számára a másik fejtörést a szertartás levezetése okozza: sokan nincsenek ugyanis tisztában azzal, milyen lehetőségeik vannak, ha éppen nem tartozik egyik felekezethez sem a család vagy az elhunyt. Az is problémát okozhat, ha a családtagok különböző felekezethez tartoznak, hiszen ilyenkor is nehéz eldönteni, melyik egyház lelkésze vagy papja vezesse a szertartást. Nekik nyújthat segítséget az ökumenikus szertartásról, itt a temetés az élet, az együtt töltött idő, az emlékezés ünnepe. A hit mindenkiben ott van, a temetőlelkész csak segít előhívni azt. Egy ökumenikus szertartás esetén sem számít, hogy mely felekezethez tartozott az elhunyt, vagy vallásgyakorló volt-e. A lelkész búcsújában személyes történeteket is megemlít, így a gyász sokkal mélyebb, könnyebben megélhető.

„ A hagyományos koporsós temetés az, amire az egyházaknak általában felépített rendszere van, azonban ezek az egyházi búcsú-szertartások nem mindig megfelelőek azoknak, akik nem rendszeres vallásgyakorlók. A legtöbb család ráadásul kevert felekezetű. Ezeknek az embereknek szükségük van a fogódzókra és egy olyan hiteles személyre, aki átsegíti őket a gyászon. Az ökumenikus lelkész ilyenkor személyesen az elhunytról emlékezik meg, családias, bizalmi légkört kialakítva. Fontos megérteni, hogy az elhunyt, bár eltávozott, mégis jelen van, emlékeim által továbbra is köztünk marad a mindennapokban. Minden fájdalmunk ellenére az elhunyttól szeretetet és a közös időt ünnepeljük: egyszóval az életet” – árulta el Tóth Mihály vezető lelkész.

Hozzátette, a történelmi egyházak szigorú liturgia mentén szabályozott temetésével szemben az Ökumenikus Egyház missziója, hogy mindenhová elvigye a hit ajándékát és az örök élet üzenetét. Ezért ők minden olyan helyen, ahol méltósággal lehet temetési szertartást végezni, szolgálni. Legyen szó akár temetőről, erdei temetésről, hajós temetésről vagy magánháznál búcsúzásról.

Ezekre figyeljünk a búcsúztató szervezésében

Természetesen egy temetés előkészítése sok teendővel és szervezéssel is jár. Az alábbiakban néhány olyan szakértői jótanácsot olvashatunk, ami ebben a nehéz helyzetben:

– Ha tehetjük, forduljunk kegyeleti szolgáltatóhoz! Ők professzionális segítséget nyújtanak a temetés szervezésében és az adminisztratív feladatokban. Fontos, hogy csak olyan szolgáltatóval működjünk együtt, aki rendelkezik a megfelelő engedélyekkel!

– Egyeztessünk a családdal: Fontos, hogy minden családtag közösen dönt a temetésről és a szertartás formájáról. Ne hagyjuk, hogy a viták a szertartást is megmérgezzék.

– Figyelembe kell venni az elhunyt végakaratát! Ha van végrendelkezése a temetéssel kapcsolatban, annak megfelelően kell eljárni.

– A részleteket érdemes előre kidolgozni, apróságnak tűnhet, hogy a ravatalozónál legyenek-e a beszédek vagy hogy a koporsó elföldelése milyen lágyító zene szóljon közben, ezek fontos részletek.

– A búcsúbeszédhez minél több kedves anekdotát, személyes tájékoztatást nyújtani a lelkésznek!