Új glutén-, és tejmentes zabkása reggeliző termékcsalád

Mostantól az ’érzékenyek’ is ehetnek ízesített, kényelmi reggeliző zabkásákat

Kóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatta be Hadarik Rita legújabb fejlesztését – a tejmentes zabkása reggeliző termékcsaládot. Az eseménynek a BOOOK Kiadó adott otthont, amely égisze alatt megjelent Rita „Glutén nélkül” című receptkönyve. Széplaki Péter kiadóvezető a könyv kulisszatitkairól mesélt, Hajdú Klára jazz-énekesnő a gluténmentes életmódhoz köthető személyes tapasztalatait osztotta meg, míg Pólus Enikő mentálhigiénés szakember a gluténmentes diéta lélektani hátteréről mondott érdekességeket.

Évek óta zabkásával kezdem a napjaim jelentős részét. Szeretem a zabkását, mert a zab rostokban gazdag, értékes gabonaféleség, ami hosszantartó energiával tölt fel. Korábban gyakran fordult velem elő, hogy odatettem főni reggel a zabkásámat, majd a gyerekeim logisztikájával való sietős feladatok miatt – öltözzetek, mossatok fogat, stb. – egyszerűen ott felejtettem. Majd csak a konyhából kilibbenő égett szag figyelmeztetett arra, hogy ottfelejtettem. Mondanom sem kell, pár gyorsforraló a szemetesben végezte. 2016-ban egy ételintolerancia vizsgálat során derült ki, hogy érzékeny vagyok a tejfehérjére. Ekkor jött el a végleges gondolat, hogy kifejlesszek egy tejmentes, és főzés nélküli zabkását. Akkor már piacon voltak a gluténmentes céllisztjeim, amiket Magyarország egyik legrégebbi gluténmentes termék-kereskedője, a Hunorganic Kft. gyárt és forgalmaz. A zabkása reggeliző termékcsalád ötlete és megvalósítása ezt követően el volt döntve.” – összegezte az új termékcsalád hátterét Hadarik Rita, aki Magyarországon az egészségtudatos, gluténmnetes étrend elkötelezettje, egykori üzlettársával 2013-ban megnyitották az első, 100%-ban gluténmnetes éttermet. Az étterem után aztán jött egy váltás, és Rita a Hunorganic Kft.-vel összefogva életre keltette saját brandjét, elindult a Hadarik Rita gluténmentes termékcsalád. Rita a közösségi médiában is nagyon aktív, a Rita Konyhája Facebook közösséget közel 30.000 olvasó követi, a Gluténmnetes brand közösségi oldalát pedig közel 5.500-an kísérik figyelemmel. Rita minden kérdésre személyesen válaszol, naponta oszt meg finomabbnál-finomabb saját készítésű receptet. Ezt a személyes online jelenlétet a rajongók, követelők, mindannyian értékelik, sokak számára ez a bizonyítéka annak, hogy Rita egy létező, hiteles személy.

A reggeliző zabkásák napjainkban nagyon divatosak, azt viszont kevesen tudják, hogy a zab – habár eleve gluténmentes – a feldolgozása során gluténnal szennyeződhet, így a gluténérzékenyek csak olyan zabkásákat (zabterméket) fogyaszthatnak, amelyek csomagolásán jelölve van, hogy gluténmentes. Ezt a hiányt pótolják az új Hadarik Rita gluténmentes zabkásák, amelyek jelenleg háromféle ízesítésben kaphatók (almás-fahéjas, chia magos natúr, kakaós-chia magos).

A kényelmi zabkása termékek előnye, hogy nem kell őket főzni. Elég leforrázni, lefedni, majd 7-8 perc múlva fogyaszthatók. Ennek köszönhetően könnyen és gyorsan megoldható a reggelizés. Magunkkal vihetjük őket a munkába, vagy a nyaralásra is, így egy-egy étkezést ezekben az esetekben is kiválthatnak vele a gluténérzékenyek.

A Hadarik Rita zabkásák:

  • 100 %-ban biztonságos zabpehelyből készülnek

  • Tejmentesek, ezért laktózérzékenyek, tejfehérje allergiások, sőt vegánok is fogyaszthatják.

Azt, hogy a Hadarik Rita által végzett munkára milyen nagy szükség van, Hajdú Klára is megerősítette. Amint ezt a Hajdú Klára quartet népszerű énekesnő elmesélte, egészségügyi okok miatt életmódot kellett változtatnia, elkezdett a világhálón tanácsok-receptek után keresgélni, így ismerkedett össze Ritával, a blogja, illetve korábbi gluténmentes étterme által. „Ma már kizárólag a Hadarik Rita gluténmentes termékek jelentik nekem a megbízható megoldást. Ezek a termékek ugyanis tényleg annyit, és azt tartalmazzák amennyi, és ami rájuk van írva, nem fenyeget semmilyen mellékhatás, mint ahogy ezzel korábban sajnos többször szembesültem. Az új zabkásáknak pedig nagyon örülök, mert az egy adagos kiszerelés a táskámban is kényelmesen elfér, még így a rohanó nyári koncert-dömping közben is csak előveszem, pillanatok alatt elkészül a számomra nélkülözhetetlen egészséges finomság. Köszönöm, és őszintén, csak ajánlani tudom.” – mesélt személyes élményeiről Hajdú Klára a sajtótájékoztatón.

Tény és való, az ételérzékenyek élete nem könnyű. Folyamatosan figyelniük kell az elfogyasztott ételek összetevőire, nem ehetnek akkor és azt, amit csak szeretnének. Ezért életükből sok esetben hiányzik a spontaneitás, mindennapjaikat megbélyegzi a folyamatos előregondolkodás, és tervezés. Ez a probléma fokozottan érvényes akkor, amikor sietni kell, vagy megborul a napi rutin a munkahelyen, illetve nyáron, amikor a nyaralást, és az akkori étkezést kell megszervezni.

Ebben a szervezésben nyújt segítséget a Hadarik Rita „Glutén nélkül” című receptkönyv, amelyet a prémium minőségű szakácskönyveket megjelentető BOOK Kiadó jegyez. „A könyvvel egyrészt az volt a célunk, hogy a gluténmentes konyha alapjait mutassuk be, másrészt, hogy Rita bevált és sikeres receptjei mellett újdonságokat is bemutassuk. Egy csapatmunka eredményeként így állt össze a 80 különböző, ételtípusra bontott recept-„ – mondta Széplaki Péter, a BOOOK Kiadó vezetője. Az igényes kiadvány nemcsak a gluténérzékenyek számára jelenthet új alternatívát a mindennapi étkezések megtervezésében, hanem azoknak is, akik kiegyensúlyozott, tudatosabb táplálkozásra törekednek. Bár a könyv elsődleges üzenete a gluténmentes étkezés harmonikus megtervezése, a receptekben külön jelezve vannak az egyéb allergének, mentességek, valamint a tápérték-számítások is.

A gluténmnetes-téma igencsak aktuális, a statisztikák szerint ugyanis minden harmadik magyar ember küzd laktózérzékenységgel. A gyerekek körében 1:75 arányban vannak gluténérzékenyek. A könnyű diagnosztizálásnak köszönhetően egyre több emberről derül ki, hogy gluténérzékenységben szenved, ami egy autoimmun betegség. Egyetlen gyógymódja az élethosszig tartó diéta. Ráadásul több olyan, kevésbé könnyen diagnosztizálható betegség, mint a nem cöliákiás gluténszenzitivitás (NCGS), az áteresztő bélszindróma (IBS), Hasimotó-szindróma (pajzsmirigy alulműködés), Parkinson-kór, hiperaktivitás, stb. esetében is javulást hozhat a gluténmentes étrend. A vegán étrend is egyre több ember között népszerű.

A Hadarik Rita glutén-, és tejmentes zabkása reggeliző termékcsalád számukra is fogyasztható, könnyen beilleszthető a mindennapi étrendjükbe.

Sokkal kiemeltebb területként kellene kezelni a gluténmentes életmód érzelmi részét, hiszen ettől is nagyon sok függ. Fontos szerepe van ebben a családnak is, akiknek el kell fogadniuk az új étkezési formát, támogatniuk kell az érintettet. A Rita receptjei könnyedén elkészíthetők és nagyon finomak, kiegészítik a lelki tartalmakat, az új termékei is csak segítik a GM-diétázókat. Egy megértem, veled vagyok – kijelentés mindennél többet ér.” – mondta Pólus Enikő, aki a Hadarik Rita „Glutén nélkül” című könyv mentálhigiénés szempontból megközelített tanulságos előszavát, ajánlását is írta.