Szem előtt az egészség – csak nézz a karórádra

Múlt héten beszámoltunk egy nagyrészt magyar csapat által fejlesztett okosóráról, amely nemcsak a sportteljesítményeket méri, hanem az általános egészségügyi állapot felmérésében is segít. Ráadás, hogy akár előrejelzésre is képes, így hamarabb tudhatsz a betegségedről, minthogy bekövetkezne a baj!

Mindenki ismeri a pulzusmérő sportórákat, amik különböző árfekvésben és színekben kaphatóak és segítenek figyelemmel kísérni a pulzusunkat futás vagy más sport közben. Valószínűleg sokan hallottak már a távfelügyeletet biztosító modern csuklópántokról is, amelyeket egyedül élő, vagy beteg embereknek ajánlanak. Ezek segítségével rosszullét esetén a viselőik csak megnyomják a “pánikgombot” és máris befut a jelzés egy szakszolgálathoz. Egy telefonos ellenőrzés után pedig rögtön érkezik a segítség a regisztrációkor megadott gyógyszerezés, betegségek és a kórtörténet ismeretével.

És akkor következzék a MAP Health Watch, egy olyan egészségi állapotra koncentráló okosóra, ami ezeket a funkciókat mind magában foglalja: folyamatosan monitorozza a viselője meghatározott életfunkcióit és automatikusan riaszt, ha a számítógép által fogadott adatok alapján valami probléma merül fel. Itt már külön jelzésre sincs szükség a felhasználótól, a szoftver elemzi a befutó adatokat, a tartózkodási helyről GPS jelet küld a telefon és egy saját csapat kezeli a krízishelyzeteket. A névadásnál (MAP) a measure, analyze, predict angol kifejezések kezdőbetűit használták fel, ugyanis ez az okosóra mér, elemez és előrejelez.

Az MAP legfontosabb tulajdonságai:

 • legalább 24 órán át biztosan kibírja egy feltöltéssel,
 • praktikus a hétköznapokhoz, mert víz- és ütésálló,
 • a figyelmeztetésekhez rezgőmotorral van felszerelve,
 • jól látható, 1,2 colos AMOLED kijelzővel rendelkezik
 • az egészségügyi távfelügyelet is része.

Már elindult a crowdfunding kampányuk, ahol az előrendelési fázisban kedvezményesen, kevesebb, mint féláron elérhető az egészségügyi okosóra. Az október elején indult finanszírozási kampány során már akár 10 dollárral is támogathatjuk a magyar csapat munkásságát és részese lehetünk egy sikertörténetnek. Ugyanis a világ már felfigyelt erre a fejlesztésre: egy hét alatt közel 30 000 dollár gyűlt össze és a kedvezményesen elérhető órák 20%-a elkelt.

A MAP piaci ára 450 dollár körül várható, az előrendelési fázisban pedig mindössze 195 dolláros áron lehet hozzájutni. A termék árán felül a 20 dolláros szállítási költséggel kell még kalkulálni, így 57 ezer forintért lehet a miénk az óra. Jó hír, hogy ez az ár már magában foglalja az orvosi felügyeleti szolgáltatás 6 havi díját is. Vannak különböző kombinációs lehetőségek, hogy még jobb áron juthassunk hozzá: 4 óra együttes megrendelése esetén a családi csomag 1100 dollárba, vagyis 290 ezer forintba kerül a szállítással együtt, amely már tartalmazza a 3-3 havi felügyeleti díjat is. Az orvosi felügyelet, az egészségügyi riasztási szolgáltatás további díja havonta 8000 forintért lesz előfizethető.

A MAP Health Watch jelenleg nagy valószínűséggel képes előrejelezni:

 • az infarktust
 • az ischemiás stroke kockázati növekedését
  a szívritmuszavart
 • a dehidratációt és elektrolitháztartás-zavart
  az elesést vagy közlekedési balesetet bekövetkeztét
 • és a lázas állapottal járó fertőzéseket.

Ha ez még nem hangzana elég ígéretesnek, akkor érdemes megjegyezni, hogy a beépített szenzorok többre is képesek, de az új funkciók indításához még fejlesztések szükségesek a szoftver terén. Tehát a mostani modellek is alkalmasak lesznek erre, amint a szoftverfrissítés megjelenik. A fejlesztők ígérete szerint a következő fázisban a MAP már képes lesz:

 • az epilepsziás rohamok előrejelzésére
 • az allergiás és asztmás tünetek észlelésére
 • és az alvási rendellenességek kiszűrésére.

A MAP Health Watch óra valójában egy szolgáltatás része, hiszen nem csak az észlelést, hanem az orvosi felügyeletet is biztosítják. Ugyanis a MAP csapata orvosokból és mérnökökből áll – a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szakembereit egyaránt megtalálhatjuk a fejlesztők között. Az orvosi felügyelet csak néhány országban lesz egyelőre elérhető, de az Egyesült Államok mellett természetesen Magyarországon is igénybe vehetjük.

Hogy mire képes konkrétan a MAP Health Watch a beépített szenzoraival?

Megméri a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget (EKG), a szívritmust, érzékeli a mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét és a galvánellenállását, és kijelzi az algoritmus alapján számított vérnyomást is.

A központi szerver kielemzi a beérkező adatokat, nyomon követi a szívritmusváltozásokat, illetve a mozgás hirtelen megszakadását, a mozdulatalanságot is érzékeli.

A rögzített adatoknak és a modern technológiának köszönhetően az adatelemzés segítségével a MAP képes előre jelezni számos komoly egészségügyi problémát – így hamarabb cselekedhetünk, mint ahogy a baj bekövetkezne.

A szállítás decemberben kezdődik, így érdemes lecsapni az előrendelési lehetőségre.

A MAP Health Watch egy olyan korszerű eszköz, amely egyrészt az egészség megőrzését szolgálja, elősegítve egy tudatos életmódot, másrészt a távfelügyeleti rendszerével biztonságot és nyugalmat biztosít a családtagok számára. Erre a magyar fejlesztésre nyugodt szívvel lehetünk büszkék.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .