Súlyos betegségekhez vezet, hogy túl kevés rostot fogyasztunk
Szerencsére már turmix formájában is bevihetjük
A magyarok csak az ajánlott rostbevitel felét fogyasztják el, ami hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezet. Ma már azonban a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett is számos alternatíva létezik, hogy fokozzuk a rostbevitelt, hatékonyabbá tegyük a fogyókúránkat, és tovább maradjunk egészségesek.
“A magyar konyha nem igazán tartalmaz olyan élelmiszereket, amelyek rostban gazdagok. Sok magyar sajnos nem figyel oda, vagy nem is elég edukált a helyes táplálkozással kapcsolatban és a rostok fogyasztásának fontosságát illetően” – mondja Dr. G. Kiss Orsolya orvos, háziorvos, klinikai farmakológus, táplálkozástudományi szakember, a Dots Diet megalkótója. De vajon milyen egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat ezzel?
A rövidtávú problémák hamar kialakulnak: rengetegen küzdenek lelassult anyagcserével, puffadással, szorulással, ezek talaján pedig elhízás vagy aranyér is kialakulhat.
“A kevés rostbevitel ráadásul hosszú távon igazoltan emeli a béldaganatok, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, amelyek mind az élettartamot leröviditő tényezők lehetnek” – teszi hozzá az orvos. De miért különösen hasznos a szervezetünknek, ha rostban gazdag az étkezésünk?
A táplálékkal bevitt rost nem emésztődik meg, hanem segít a székletnek a gyorsabb távozásában. Fokozza a bélmozgást, az anyagcserét, így a salakanyag nem pang a belekben, ami lassíthatná a zsírok és szénhidrátok felszívódását, növelve a betegségek kockázatát. Már azzal gyorsul az emésztésünk, ha több rostot viszünk be a szervezetbe és ezáltal elősegítjük a fogyást.
Zöldséggel, gyümölccsel, turmixszal és levesporral is bevihetjük
Rostban gazdag táplálkozás mellett az éhségérzet is kezelhetőbb: a bevitt táplálék zsír -és cukortartalmának kisebb hányada kerül felszívódásra, a rost ugyanis folyadékbevitel >>>