Sok hűhó semmiért a Tamási Áron Színházban

Szerelem, intrika, politikai cselszövések és elmés szócsatározások teszik rendkívül mozgalmassá Shakespeare Sok hűhó semmiért című komédiáját, melyet szerdán, december 21-én este 7 órától mutat be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata Kiliti Krisztián rendezésében. Az előadásban a drum&bass zene parti-hangulatában szólalnak meg Shakespeare időtlen sorai, ily módon különleges élményeket kínálva a közönség minden rétegének.

A szerelem maga a „sok hűhó”. Öl, butít, és nyomorba dönt. Vagy épp ellenkezőleg? Mindenesetre mindent a feje tetejére állít. Valamennyien ismerjük az érzést, vagy ha mégsem, korunk biztosít bennünket afelől, hogy mindenkit elbódítson az idealizált szerelem-fétis. De vajon mi rejtőzik a jól hangzó, szentimentális „kellesz nekem”-ek, „vágyom rád”-ok mögött? Shakespeare időnként már-már tragédiába hajló darabja ízekre szedi a szerelmet, és górcső alá helyezi minden egyes darabját. Többféle szerelmet és vágyat megmutat, ránk bízva, hogy eldöntsük: melyiket tartjuk igazinak, őszintének, fennköltnek.

A történet Messinában játszódik, ahol a háborúból hazatért férfiak a fegyverek után a szerelemmel és saját vágyaikkal néznek farkasszemet. A középpontban két pár szerelme áll: a feltörekvő ifjú harcos gróf, Claudio vonzalma Hero-hoz, a messinai kormányzó naivan szexi lányához, valamint a padovai nemes, Benedetto heves és visszás „húzd meg-ereszed meg”-je Beatricével, a kormányzó férfigyűlölő unokahúgával. Vajon meg lehet-e élni tiszta lélekkel a szerelmet a háborús borzalmak árnyékában, nem torzul-e a lélek a csatamezők élethalálharcai után? Vajon miért van az, hogy időnként félünk szembenézni vágyainkkal, felvállalni esendőségünket, hatalmi játszmává alakítva érzelmei életünket is?

Kiliti Krisztián rendező elmondta: régi vágya teljesült a Sok hűhó semmiért színpadra állításával. Valójában Kenneth Branagh filmes feldolgozása volt gyerekként az első találkozása Shakespeare-el, és nagyon megérintette a világa. Akkor kicsit meseszerűnek tűnt, de ahogy egyre több tapasztalatot szerzett a szerelemről, olvasgatta, elemezgette a darabot, egyre mélyebbnek és igazabbnak tűnt számára. Ezenkívül rendkívül aktuálisnak és elgondolkodtatónak is érezte a helyzetet, hogy a felső tízezer bulizik, miközben a háttérben háború dúl, hisz ahol a hatalmi harcok megjelennek, ott az igazi, őszinte szeretetnek nincsen helye.

Az előadás hangulatáról, zenés jellegéről így vallott a rendező: „A társadalom, amelyben élünk, egyre inkább buli- és fesztiválcentrikus, ezekben tudják kiengedni felgyülemlett indulataikat, ösztöneiket a fiatalok. Innen jött az ötlet, hogy próbáljuk meg drum&bass zenés színházi keretben tálalni a történetet. Rengeteg olyan dalt írtunk és foglaltunk bele az előadásba O. Horváth Sári dramaturggal, melyek az eredeti Shakespeare darab monológjaiból inspirálódtak.”

A bemutatót követően december 23-án és 27-én valamint január 15-én és 17-én látható még az előadás a színház nagytermében, színpadra épített nézőtér előtt. Az előadásra jegyek válthatóak a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában vagy a biletmaster.ro honlapon.