Csökken az ingatlan iránt érdeklődők száma az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője szerint

    Az ingatlan iránt érdeklődők száma jelentősen csökken, a hirdetési kínálat nő, az eladási idő kitolódik és egyes szegmensekben elindult az árak lassú csökkenése – mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatón Budapesten szerdán.

    Az ingatlanhirdetési cég vezetője megjegyezte, hogy az újépítésű ingatlanoknál és a korszerű lakásoknál az eladás lassulását egyelőre nem érzik, a nagyobb családi házak, elavultabb lakások hirdetései ugyanakkor jóval hosszabb ideig vannak fent a portálokon.


    Az árak tavalyhoz viszonyítva magasabbak, azonban a pálya ezen a téren is “szétnyílik”, az újépítésű, a jó energiahatékonyságú, a panel és a modern kis ingatlanoknál növekedés tapasztalható, a korszerűtleneknél azonban stagnálás és csökkenés figyelhető meg.


    Az ügyvezető szerint a lassulás hatásaként tisztulni fog a piac, a hiteles szolgáltatók szerepe felerősödik, a közvetítők jelentősége nő.


    Emlékeztetett arra, hogy a társasághoz tartozó otpotthon.hu portál három hónapja éles, egyelőre a tervezett szolgáltatások közül az online ingatlanhirdetés funkció, a kalkulátorok és az edukációs céllal létrehozott Hello otthon magazin található meg a kínálatában. Felidézte, hogy piacra lépésük időpontja március végére tehető, akkor zárult a koltozzbe.hu, ujotthon.hu és a startlak.hu portálból álló csoport megvásárlása. Az otpotthon.hu gyakorlatilag ezek közül a startlak.hu átirányításával jött létre.


    Az új ingatlanhirdetési oldal bevezető kampánya jelenleg is tart – jelezte, hozzátéve: már több mint 155 ezer hirdetés van a kínálatukban, a havi oldallátogatottságuk elérte a 4,5 milliót, ezzel a második legnagyobb szereplővé váltak.


    Az OTP új leányvállalataként, startupjaként egy új online platformot fejlesztenek, ami segít az ügyfeleknek eligazodni a kínálatban, túljutni az ingatlanvásárlással együtt járó stresszpontokon és átláthatóvá teszi a folyamatot – mondta. Számos olyan pontot azonosítottak, ahol az ingatlanvásárlók támogatásra szorulnak: így például a reális ár meghatározása, finanszírozási kérdések, jogosultság a különféle állami ösztönzőkre, jogi kérdések, vásárlás utáni teendők.


    Az MTI azon kérdésére, hogy mekkora tranzakciószám és -érték várható a cég szerint a piacon idén és jövőre Lipták Zsuzsa elmondta: 20 százalék körüli visszaeséssel számolnak 2022-re tavalyhoz képest, a jövő évet azonban nehéz előrelátni, sok múlik például az állami támogatások alakulásán.