Milyen szempontokat tartunk fontosnak a szépségápolási termékek kiválasztásakor?

A különböző szépségápolási termékek esetében fontos meggyőződni arról, hogy a megfelelő termék kerül-e a kosarunkba. A CD kozmetikai márka és az NRC piackutató cég friss, reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a termék illata, textúrája, ára és az összetétele a legfontosabb döntési szempontok a magyar hölgyeknek és férfiaknak egyaránt, összességében tehát: tudatosan vásárlunk.

Az NRC piackutató cég és a CD német kozmetikai márka közös felméréséből, amelyet 913 fő bevonásával készítettek olyan magyarországi nők és férfiak között, akik rendszeresen szoktak szépségápolási szereket vásárolni, kiderült, hogy tudatosan válogatunk ezek között a termékek között. Összességében elmondható, hogy főleg az illat, a textúra, az ár és az összetétel határozza meg a döntésünket.

Az illat és a textúra a válaszadók 86 százaléka szerint releváns, de az ár is sokak számára döntő tényező (78 százalék), míg a termék összetételét a harmadik legfontosabb szempontnak értékelték (59 százalék).

Az friss kutatásban a márkanév a negyedik helyen végzett a vizsgált tényezők közül a fontossági listán, 47 százalékkal, a különböző védjegyeket és jelzéseket viszont valamivel kevesebben veszik figyelembe, a válaszadók 45 százaléka tartja ezeket döntő tényezőknek. Az is igaz, hogy alapvetően kevésbé tartjuk relevánsnak az általános kinéztet: utolsó helyen végzett a csomagolás, 33 százalék számára viszont így is fontos.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a nők és a férfiak között mekkora eltérés van a különböző szempontok esetében, ennek köszönhetően az is kiderült, hogy habár azonos dolgokat tart lényegesnek mindkét nem, szinte az összes kategóriában a hölgyek vezetnek. Az illat és a textúra például csak a férfiak 80 százalékának fontos, míg a nőknél ez az arány eléri a 91 százalékot, az ár a férfiak 74 százalékának releváns, a hölgyek esetében pedig 82 százaléknak. A termék összetétele a férfiak 50 százalékának és a nők 67 százalékának számít.

A legnagyobb eltérés, 21 százalékkal a különböző védjegyek és jelzések megítélésében van, amelyekkel például a bio, vegán vagy állatokon nem tesztelt termékeket jelölik: a nők 55 százaléka keresi ezeket a csomagoláson, míg a férfiaknak csupán a 34 százaléka. A nők tehát sokkal érzékenyebbek a speciális igényeiknek megfelelő termékekre, de a márkanév és a csomagolás, minimális eltéréssel, közel azonos mértékben nyom a latba mindkét nem esetében. Összegezve tehát az eredményeket elmondható, hogy inkább a termék minősége érdekli a magyarokat és nem a külcsín.

Mi volt a helyzet 2016-ban?

A CD márka előző évi felmérésében, amikor csak a hölgyek vásárlási szokásait vizsgálta, kiderült, hogy a szépségápolási és kozmetikai termékek kiválasztása során az ár a legfontosabb tényező (86 százalék), ezt követte a termékek illata és textúrája, amit a válaszadók 84 százaléka értékelt lényegesnek és harmadik helyen végzett a termék összetétele, 65 százalékkal.