Meghalt 84 beteg, 3989-cel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

    Meghalt 84, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3989 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

    A kormányzati portálon azt írták: 86 769-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 1973-ra emelkedett, 20 856-an már meggyógyultak.


    Az aktív fertőzöttek száma 63 940. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 32 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.


    Hatósági házi karanténban 30 984-en vannak, a mintavételek száma 1 111 991.


    Kiemelték: a járvány második hulláma meredeken emelkedő szakaszban van egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett megtartsa az ország működőképességét, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában.


    Hétfőtől tovább szigorodtak a maszkviselésre vonatkozó szabályok: már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező maszkot viselni, azt csak az étel és ital fogyasztása alatt lehet levenni. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést, és megbüntetik azt, aki nem tartja be a szabályokat – írták.


    A közösségi terjedés megfékezéséért mindenkitől azt kérik, hogy továbbra is kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. A kórházak fel vannak készülve a fokozott terhelésre, minden kórházi ellátást igénylő betegnek jut kórházi ágy és ellátás – hangsúlyozták.


    Közölték azt is, hogy az egészségügyi védekezés részeként már tart az influenza elleni ingyenes oltások beadása; folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása a védőoltással.


    Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket – tették hozzá.


    Az operatív törzs 56 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 32 osztályban és 15 iskolában digitális munkarendet.


    A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik – közölték.


    Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (22 269) és Pest megyében (10 748) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (5582), Győr-Moson-Sopron (5557), Szabolcs-Szatmár-Bereg (4643) és Hajdú-Bihar megye (4432). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (949).