Tarolnak a programozó tanfolyamok! Még mindenki kihasználja az OKJ képzéseket

Az OKJ képzések teljesen átalakulnak, aminek következtében már csak december 31-ig indíthatnak a felnőttképző intézmények OKJ-t. A Ruander Oktatóközpont vezetője, Herczeg Rudolf elárulta melyek a legnépszerűbb IT képzések, a hagyományos vagy az online képzésekre van-e nagyobb igény és persze azt is, mivel készülnek a 2021-es évre.

„A roham már nyár elején elindult, de az őszre meghirdetett képzéseket már párhuzamosan kellett indítanunk, hogy minden jelentkezőnek lehetőséget tudjunk biztosítani a tanulásra és a fejlődésre. Úgy tűnik, a jelenlegi bizonytalan helyzetben, most mindenki még lelkesebben szeretne a jövőjébe fektetni, így próbálunk minden igényt kielégíteni és mindenkinek segíteni!”

A továbbképzés most mindennél fontosabb lehet: programozz, fejlessz, tanulj!

A tanulás mellett évtizedek óta ugyanazok az érvek szólnak, hiszen tanulni, képezni magunkat folyamatosan kell, mert a változás jó és ez viszi előre a világot is. Mindazoknak, akik jelenlegi időszakban úgy érzik, hogy váltásra, biztosabb, otthonról is végezhető szakmára van szükségük, mindenképpen érdemes belevágniuk egy OKJ-s végzettséget biztosító IT szakma megszerzésébe. De melyiket válasszuk?

„Aki olyan szakmát szeretne, amivel szabadidejében vagy kötetlen munkaidőben komolyabb keresetre tehet szert, annak érdemes beiratkozni egy webfejlesztő, illetve webdesigner tanfolyamra. Akkor sem árt megfontolni egy informatikai képzést, ha saját vállalkozásunknak van szüksége új honlapra, logóra, kiadványra, és nem szeretnénk külsős szakembert felkérni a munkára. A jelenlegi képzési kínálatunk OKJ-s oldalán a legnépszerűbb érettségihez kötött képzések: az Informatikai rendszerüzemeltető, és a Szoftverfejlesztő tanfolyam. Az alapszintű végzettséghez kötött képzések közül a Számítógép-szerelő, -karbantartót mondanám. Míg a továbbképzéseket biztosító tanfolyamok közül a Visual C#, Java programozó képzést, a Webfejlesztő képzést, valamint az Adatbázis-kezelő (SQL, MYSQL, ORACLE SQL) képzéseket emelném ki”- árulta el Herczeg Rudolf, a Ruander Oktatóközpont vezetője, aki azt is elmondta valóban szüksége van OKJ-s végzettségre egy programozónak. „ASzoftverfejlesztő OKJ-s végzettség egy alapot ad a programozóknak. Természetesen ebben a szakmában senki nem ülhet nyugodtan a bizonyítványával, hiszen folyamatos tanulásra, fejlődésre van szükség. Ezért, érdemes további programozó képzéseket is elvégezni. Jelenleg is vannak olyan képzéseink, amelyek egyenértékűek az OKJ-s képzésekkel, illetve magasabb szintű ismereteket szerezhetnek a résztvevők.
A 2021-es év kapcsán annyit elárulhatok, már fél éve dolgozunk egy új projekten, aminek a programozást tanulni vágyók nagyon fognak örülni, de erről majd jövő év elején fogunk bővebb információval szolgálni. Tehát meglesz a lehetőség jövőre is, hogy programozó váljon valakiből, csak egy kicsit más formában, mint ahogy az eddigi OKJ-s rendszerben történt. Lesznek továbbra is olyan informatika képzések felnőttképzés keretein belül is, ahol állam által elismert képesítő bizonyítványt szerezhetnek a résztvevők (Webfejlesztő, Junior rendüzemeltető, Junior szoftvertesztelő…stb.)

Mennyire népszerű az online képzés?
Mint megtudtuk, rengetegen azért jelentkeztek online képzésre, mert vidéken laknak, vagy egyéb okból is sok időt venne igénybe az utazás, így nekik kézenfekvő választás az online képzés. Herczeg Rudolf szerint azonban sok olyan szakma van, amelynek gyakorlati képzését nem igazán lehet megvalósítani online formában, illetve jogszabályi korlátok is szerepet játszhatnak ebben. „A  “tantermi” oktatás még egy ideig biztos megmarad, sokan igénylik, hogy az oktató segítse őket a tanulásban, ott van, ha elakadnak, és azonnali segítséget kaphatnak.”

 Az informatikai képzés valóban egy életre szóló befektetés. Érdemes minél előbb továbbképezni és fejleszteni a tudásunkat, így jelentősen javíthatunk életkörülményeinken, munkaerő piaci helyzetünkön, és hozzájárulhatunk vállalkozásunk sikeréhez is.