Kortársak ünnepe

Nyugat Plusz

Független szépirodalmi folyóirat

Az „új” Nyugat alapítva: 2010

Kortársak ünnepe: megjelent a 25. Újnyugat!

Megjelent a Nyugat Plusz legújabb, őszi száma. Az irodalmi folyóirat egyúttal korszakhatárhoz ért, hiszen 2010 óta – beleszámítva a szintén az Újnyugat Irodalmi Körhöz kapcsolódó elődöket (Nyugat Ma, Nyugat Most) is – immár huszonötödik alkalommal került az olvasók elé.

A Nyugat Plusz címlapján Kisteleki Dóra ünnepi illusztrációja látható. Szabó Zoltán Attila alapító-főszerkesztő a folyóirat múltjáról, jelenkori helyzetéről ír, kiemelve, hogy elismert, szeretett lappá vált a lap úgy is, hogy csak azokkal kötöttek szövetséget, akik a hagyomány tisztelete mellett az értékteremtésben is méltó partner.

„Egyedi műhely a miénk, háttérben a nemcsak sátoros ünnepeken létező Újnyugat Irodalmi Körrel” – summázza a főszerkesztő.

A festőművészként ismert Miske Emő új oldaláról mutatkozik be: az Újnyugat-lapok eddigi történetét és a legendás Nyugat folyóirat szellemi kapcsolatát olvasmányos esszében tárja elénk.

A szerzőgárda hagyományosan erős, megtalálhatóak a lapban például Tőzsér Árpád, Lukács Sándor, Petőcz András, Vass Tibor és Varga Imre írásai, versei. A Nemzet művésze, Tőzsér Árpád naplófeljegyzéseit ossza meg az olvasóval, Erdélyi Melinda a török költő, műfordító, Kemal Özer pályaképét foglalja össze, kitérve a magyar vonatkozásokra is. A Kossuth-díjas Lukács Sándor a „Benned és körötted lévő világba” kalauzol el, Bíró József költő, performer a mágikus 25-ös számmal játszik verseiben.

A külföldi alkotók száma sem csekély a Nyugat Pluszban. Többek között Carla Bertola, André Robér, Fernando Aguiar, Elena Marini és Suely Farhi művei, képversei láthatóak a nemzetközi hírnévnek örvendő lapban.

A Budapest Főváros Önkormányzata és Belváros-Lipótváros Önkormányzata támogatásával megjelenő Nyugat Plusz alapító-főszerkesztője Szabó Zoltán Attila, társalapítója Raffai Ferenc. A kiadvány arculata Kovács Gábort dicséri.

A Nyugat Plusz ára: 950 forint. Megvásárolható az Inmedio/Relay magyarországi hálózatában, a budapesti Írók Boltjában, a Tóthágas kiadó bolthálózatában, valamint hozzáférhető a fővárosi Hadik Kávéházban. Digitális formában hamarosan elérhető a Dimag.hu felületén. A lap megrendelhető a kiadónál, a nyugatplusz2012@gmail.com e-mail címen.