Barátságosabb szoba a PICi babáknak és mamáknak Dél-Pesten is

Több meghitt pillanatot tölthetnek együtt a PICi babák és mamák a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Neonatológiai Intenzív Centrumában, a felújított családi szobában

Nem mindegy, hol, milyen körülmények között gyógyulunk. A koraszülött babáknak is, de legfőképp családjuknak sokat számít, milyen környezetben lehetnek együtt azokban a napokban, vagy akár hetekben, hónapokban, amíg a koraszülött osztályon kell maradniuk. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet  Neonatológiai Intenzív Centruma a Koraszülöttekért Országos Egyesülettől (KORE) és a NaturAquától kapott adományból családbarát szobát alakíthatott ki, ahol modernebb, otthonosabb berendezés várja a korababákat és szüleiket, a baba-mama szobákban pedig új matracok és székek szolgálják az osztályon tartózkodó édesanyák kényelmét. A családbarát szoba átadási ünnepségén részt vett Dr. Schill Beáta neonatológus, a kengurumódszer egyik legfőbb hazai támogatója és meghonosítója, valamint a KORE képviselői, Mádai-Kovács Bernadett és Törtei Renáta.

Kényelmes, új és barátságos környezetet tud biztosítani most már az egészen pici betegeinek és szeretteiknek is a Jahn Ferenc Dél- pesti Kórház. Az intézmény eddig irodaként és kórlapok tárolására használta azt a helyiséget, amely a KORE és a NaturAqua hozzájárulásának köszönhetően ma már alkalmas arra, hogy a szülők meghitt órákat tölthessenek ott együtt kisbabájukkal a kórházi tartózkodásuk ideje alatt. Az anyagi támogatás fedezte a családi szobává varázsolt helyiség felújítását, festésének anyagköltségét és otthonos berendezését. A támogatás további részét az anyaszoba komfortjának fokozására, új ágymatracok és székek beszerzésére, valamint a kórtermekben lévő szoptatásra használt székek cseréjére fordította az osztály. Megszépül továbbá az osztály folyosója is, melyen a szülők a családi szobába juthatnak.

Az édesapák sajnos sok esetben csak ablakon keresztül láthatják kisbabájukat mindaddig, amíg haza nem térhet a teljes család. Ezen a kényszerhelyzeten szerettünk volna javítani egy ún. elkülönítő, ha úgy tetszik, látogató szoba kialakításával azon korababák számára, akik már nem szorulnak légzéstámogatásra, infúzióra. Továbbá olyan csecsemők közérzetét is segíthetjük a családbarát szobánkkal, akik eddig heteken át a magasabb szintű koraszülött intenzív centrumokban gyógyultak, így tehát szüleikkel együtt már túl vannak egy hosszabb, stresszel teli időszakon. Ez a helyiség végre lehetőséget nyújt a meghittség, a családi idill érzetének megteremtésére, ahol korán érkezett újszülöttjével még a kórházi tartózkodás ideje alatt egyszerre tud együtt lenni mindkét szülő, így végre az apukák is részesei lehetnek a családi pillanatoknak” – mondta a kengurumódszer talán legfőbb magyarországi híve, meghonosítója, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Neonatológiai Intenzív Centrumának jelenlegi neonatológusa, Dr. Schill Beáta.

Jobban és gyorsabban gyógyulnak azok a babák, akik normális, igényes körülmények között, modern eszközökkel felszerelt helyen tölthetik a gyarapodásukhoz szükséges időt. Arról nem is beszélve, hogy szüleik is kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak lesznek, ha kellemes környezetben őrizhetik kora- vagy újszülött babájuk álmát. Mondanunk sem kell, mennyit számít, milyen a szülők hangulata, hiszen olyan a babáé is, és ez persze fordítva is ugyanígy működik”- tette hozzá a téma kapcsán Földvári-Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke.

A NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója, partnere, a KORE közreműködésével segít családbaráttá tenni a kórházi osztályokat, hogy a koraszülött csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.