Skip to content

Mi az a blogger?

A kontrollcé kontrollvé még nem tesz senkivé

  • Home
  • Cool Tour
  • Kütyütroll
  • Egész segg
  • Troll’s
  • Mi 1 más
  • Az MTIblogger (is)
  • FAKE NEWS
  • Toggle search form

A komlóskertben csak a hölgyek kívánatosak

Posted on 2017.07.30.2017.07.29. By blogger Nincs hozzászólás a(z) A komlóskertben csak a hölgyek kívánatosak bejegyzéshez

A sör definíciója a Magyar Élelmiszerkönyv szerint: „Malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital”.


A sör alapanyagai arányuk csökkenő sorrendjébe állítva: víz, maláta (illetve pótanyagok), komló és komlókészítmények. A fentiekből látszik, hogy a komló kis mennyiségben felhasznált, ám annál fontosabb alapanyaga ennek az italnak.

A söriparban felhasznált komlókészítmények a Humulus lupulus (közönséges komló) nemesített fajtáinak nőivarú példányainak virágzatából, tobozaiból készülnek. A komló tehát kétlaki növény, azaz létezik hímnemű és nőnemű egyede is. Söripari felhasználás szempontjából a hölgyek a fontosak: a komlóskertekben egytől-egyik nőnemű egyedeket nevelnek, a hímnemű komlók nem kívánatosak, egyenesen károsak lehetnek egy komlóskert működésére nézve.

A növény ideálisan a 30-50 szélességi fokok között termeszthető, körülbelül 15 napsütéses órát igényel naponta, nagyjából négy hónap fagymentes periódust a növekedési és termő szakaszban és 6-8 hetet a vegetációs időszakában alacsony hőmérsékleten.

A komló gyöktörzzsel (rizómával) rendelkező, évelő növény. A tavasztól nyár végéig-kora őszig tartó időszakban gyöktörzséből több hajtást hoz, melyek kúszó indaként 6-8 méter magasra nőnek meg. Ezek a szárak természetes környezetben az ősz folyamán tápanyagot továbbítanak a földben lévő rizóma felé, elszáradnak, majd teljesen elhalnak, felkészülve a növény áttelelésére, hogy a következő tavasszal friss hajtások indulhassanak a magasba.

A komlót általában gyöktörzsről, aszexuálisan szaporítják, ezzel elkerülve annak a veszélyét, hogy egy nemesített fajta tulajdonságai a beporzás után, magról való szaporításnál megváltozzanak, nem kívánatos tulajdonságokat örököljenek a hímnemű növénytől. Az új fajták nemesítése kontrollált körülmények között, komlókutató központokban történik.

Augusztus végén vagy szeptember folyamán kerül sor a komló „aratására”. Ez a tevékenység régebben kifejezetten nagy munkaerő igényű, klasszikus idénymunka volt. A komlóskertek környékén ideiglenes komlószedő táborok alakultak, egy-egy község lakossága ebben az időszakban a megszokott többszörösére duzzadt. A munkásokat általában teljesítménybérben, a leszedett komló súlya alapján fizették. Manapság a komlószüret nagymértékben gépesített. A komlóskert kötélzetéhez méretezett, traktorokra szerelhető speciális vágó és gyűjtő felszerelések váltották ki a póznákra felmászó, az indákkal körbefutott köteleket levágó férfiakat és automatizált, futószalagokkal felszerelt „szedőgépek” dolgoznak a tobozokat lecsippentő és zsákokba gyűjtő asszonyok helyett.

A szüretelt komlótoboz 75-80% nedvességtartalommal rendelkezik, így kiemelten fontos, hogy a tobozok szárítását mielőbb megkezdjék, ellenkező esetben hamar romlásnak, rothadásnak indulnak. A szárítást 10-12% nedvességtartalomig, alacsony hőmérsékletű levegővel és nagy légtömeggel végzik, hogy a komló beltartalmi értéke ne károsodjon.

A komlókat fajtájuk szerint különböző csoportokba sorolhatjuk. Felhasználásuk szerint megkülönböztetünk keserű- (Magnum, Hercules, Nugget stb.), aroma- (Perle, Saaz stb.), illetve úgynevezett kettős felhasználású komlókat (pl. Chinook, Centennial). Míg a keserű komlók alfasavban gazdagabbak (13-20%), az aromakomlók kevesebb alfasav tartalommal (4-5%), magasabb olajtartalommal rendelkeznek, mely intenzívebb illatot, aromát kölcsönöz nekik.

A Dreher az elmúlt években számos komlófajtát „fedezett fel” magának és fogyasztóinak: a hidegkomlózott sörkülönlegességek közül jónéhányat a sörgyárban tartott DreherFeszten kóstolhat meg évről-évre a nagyközönség, a legjobbakat pedig piacra is dobják. Így a Dreher Hidegkomlóst, amely a könnyed, citrusos Citra komlóval készül, de tavaly a nyers zöld fű és enyhén gyantás ízt hozó Calypsoval is kipróbálhattuk. Szintén tavaly volt elérhető a Dreher Amerikai Komlós, ami a markáns Columbus komlót ismertette meg a fogyasztókkal, az idei szezonban pedig a most bevezetésre kerülő Mosaic-kal „fűszerezett” Dreher Mozaik Komlós jelent újdonságot.

Gasztrotroll, Kontrollcé-kontrollvé, Sajtóanyagértbármit, Szendvicsértszopoknyalok Tags:alkohol, Dreher, komló, komlós, Magyar Élelmiszerkönyv, pia, sör, szesz

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Szélessávú optikai hálózat a Vidanettől az EYOF olimpiai falujában
Next Post: King setét tornya

Ezeket ajánljuk még megtekintésre

  • Ezek a legmenőbb kerti bútor trendek idén Ház tartás
  • Elégedettek az önkéntes diszpécserekkel a mentők Kontrollcé-kontrollvé
  • A Masszőr Olimpia újraértelmezi a masszázstechnikák világát Kontrollcé-kontrollvé
  • Ha újévkor megfogadjuk, vajon sikerül megtanulnunk angolul? Kontrollcé-kontrollvé
  • Élmény vagy tárgy? Minek örülünk jobban? Kontrollcé-kontrollvé
  • Ingyen Petőfi-kötet járhat a gyerekeknek  Cool Tour

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

2023. június
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« máj    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja.
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Már versenykörülmények között is tesztel folyékony hidrogén hajtású technológiát a Toyota
  • Meghalt egy szegélykőnek ütköző motoros Szegeden
  • A Slovakiaringen vághat vissza kihívóinak a címvédő Kiss Norbert
  • Bemutatkozik az M 1000 XR prototípus
  • A Hősök tere környékén is korszerűbb az utastájékoztatás
  • Van képünk hozzá (23.06.10.) –  Hyundai Supernal
  • Dugót és légszennyezést okozva demonstráltak a 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület bohócai
  • Van képünk hozzá (23.06.09.) –  Toyota Tacoma TRD Sport
  • Van képünk hozzá (23.06.08.) –  Toyota Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition
  • Kibővített kapacitás és minőségi szolgáltatások a nyári szezonban
  • Pozitív doppingteszt miatt két török súlyemelőt felfüggesztettek
  • Egy zacskó bomlott le teljesen 45 nap alatt a Greenpeace és a Humusz Szövetség tesztjében
  • A dokkban végzett tesztek után folytatódik a kínai szállodahajó építése
  • Dróntaxikat teszteltek Izraelben
  • Irodát nyitott Budapesten az Amazon Web Services – tesztelhetnek az ügyfelek
  • Megnyitott az Amy terasz
  • Ismét éjszakai pincetúrát tartanak a Somlón
  • Baromfirudacskát hívott vissza az Aldi
  • Az alvás és a táplálkozás összefüggései
  • Töltsd fel magad jó érzéssel
  • A Honda CMX1100T Rebelre is felpattant Anita és Sanyi
  • Anita és Sanyi a Hypermotion RUNKIE 16” (“klasszikus”) rollerrel támad
  • A Ssangyong Rextonnal is megismerkedtek
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • E-Tech Renault Captur
  • Rextonról röviden
  • Honda CMX1100T Rebel
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • A Porsche Design 8000 dollár értékű órát készített, kizárólag 718 Spyder RS vásárló számára Kütyütroll
  • Edzésekhez ideális órákat mutatott be a Casio Kontrollcé-kontrollvé
  • A csúcson indul a Peugeot és a LEGO együttműködése Játéktroll
  • A kreatív-, szabadtéri- és társasjátékokat keresi a legtöbb család Játéktroll
  • Biomasszából készült okosórával köszönti a tavaszt a Casio Kontrollcé-kontrollvé
  • Teljes fém GM-B2100GD Kontrollcé-kontrollvé
  • Tovább bővül a mobiljáték-piac Játéktroll
  • A LEGO Group bemutatja a Dry Bowser-t, és új készletet jelent be a 2023-as MAR10 napra Játéktroll

Copyright © 2023 Mi az a blogger?.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

Mi az a blogger?
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.